Cine este bucătarul francez îndrăgostit iremediabil de România?

Home « Profil « Chef

David Contant s-a îndrăgostit iremediabil de peisajele din țara noastră și a decis să rămână aici. În ultimele sale articole promovează produsele tipice românești, produsele ecologice, tradiționale românești. David Contant este un chef de 43 de ani, născut la Lyon, într-o familie care avea contact direct cu lumea gastronomiei. De altfel, primul său contact cu gastronomia a fost la 7 ani.

Atunci, unchiul său avea restaurantul “L’Haricot”, din Lyon, și a reușit să îi impregneze miresmele și savorile preparatelor servite. La 7 ani știa deja că vrea să devină chef, având șansa de a-și descoperi așadar drumul foarte devreme în viață.

A fost școlit în restaurante exclusiviste din întreaga lume premiate cu stele Michelin, precum Au Rempart şi La Bourgogne Punta del Este în Uruguay, Castelul de la Jonchere, fosta reședință a Joséphinei de Beauarnais, oferită de Napoleon; Hotel Arabella Sheraton din Frankfurt, Badrutt’s Palace din St. Moritz, In flight Chef F&B Designer pentru compania Gulf Air din Bahrein – prima clasă, Chef Consultant pentru Georges Blanc din Vonnas pentru navele de croazieră, Hôtel Golf de Fontenailles PGA France, dar și numeroase colaborări pe tot mapamondul. David este însă și instructor de scufundări marine, pasionat de motociclete de epocă și cărți, dar și susținător împătimit al produselor fără conservanți și chimicale.

În prezent lucrează la “La George Butunoiu & Oskar” pentru evenimente speciale şi seri frumoase de fine dining, alături de sous-chef-ul Haitham Al Hassanieh și doamna Marga. Este un bistro mic, poziționat într-o zonă luxoasă a Capitalei, pe strada George Călinescu 44, între Beller și Floreasca.

Pentru David, gastronomia înseamnă în primul rând respect față de producător, găsirea celui mai bun produs și în al doilea rând respectul față de propria persoană și față de client. Nu este de acord cu bucătăria moleculară, nefiind adeptul utilizării chimicalelor în preparatele culinare.

Este un promotor al produselor 100% naturale, în detrimentul celor a căror creștere este stimulată și forțată prin chimicale. Să transformi ceva prin intervenții chimice nu este deloc ceea ce presupune în viziunea lui adevărata artă culinară. Pentru un bucătar este vital să stabilească o conexiune cu clienții săi, să le transmită ce anume gătește , cum prepară repectivele mâncăruri și care este modul cel mai bun de servire. Trebuie să transmită o stare, nu doar informații tehnice.

David Contant gătește o combinație de gastronomie și bistro, ceea ce numește cu umor bistronomie. Este de părere că dacă nu gătești din plăcere nu vei obține nici tu și nici clienții tăi satisfacția consumării preparatelor gătite.

Dar mai multe amănunte despre David Contant și ceea ce prepară el găsiți în interviul realizat cu el.

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: aprilie 2012
Inapoi la categoria «« Profil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement