David Contant si coltul lui de rai, bucataria

Home « Profil « Chef

Din momentul în care a luat contact cu bucătăria, la vârsta de 7 ani, David Contant a simţit că ea va fi marea lui dragostea. Ştia deja că vrea să devină chef.

Cu timpul, după ce a fost școlit în restaurante exclusiviste din întreaga lume premiate cu stele Michelin, precum Au Rempart şi La Bourgogne Punta del Este în Uruguay, Castelul de la Jonchere, fosta reședință a Joséphinei de Beauarnais, oferită de Napoleon; Hotel Arabella Sheraton din Frankfurt, Badrutt’s Palace din St. Moritz, a vrut o schimbare.

Şi uite aşa, a venit să gătească în România, este de 4 ani aici, cu multe proiecte pe cap, dar cu aceeaşi dragoste pentru gastronomie.

Pentru David, gastronomia înseamnă, în primul rând, respect față de producător, găsirea celui mai bun produs și în al doilea rând respectul față de propria persoană și față de client.

Chiar dacă este o muncă solicitantă, nu-i pare rău de nimic. Ştie să se relaxeze cel mai bine în locuinţa lui, care miroase a foarte multe mirodenii şi uleiuri aduse din Franţa: uleiuri Nicolas Alziari şi mirodenii Terre Exotique, pacheţele cu şofran, piper, cutii cu floare de sare cu aromă de lămâie, oţet balsamic delicios de Modena.

Să nu mai spun de bucătăria lui roşie, pe care o consideră "simpatică", pe placul lui. Nu degeaba partea de jos a mobilierului a fost ajustată ca înălţime pentru ca blatul să fie exact la nivelul mâinilor lui David.

 

De ce roşu? Pentru că-i plac culorile vii, nu triste. Doar scaunele aduse din Franţa sunt din plastic transparent, iar electrocasnicele sunt gri metalizat.

Pereţii bucătăriei sunt încărcaţi cu amintiri păstrate de David de pe vremea când era discipolul lui Georges Blanc.

De altfel, oriunde te uiţi vezi o colecţie adusă de el din Franţa. Sifoanele sunt puse la loc de cinste şi provin din cunoscute brutării din Franţa.

 

Cât despre cele aproximativ 30 de ghiduri Michelin pentru Franţa, vechi şi de prin anii ’20, ele stau pe un raft croit parcă special pentru ele. Alături tronează şi o cărticică de bucate din 1751, "La Cuisinière Bourgeoise", cumpărată cu ocazia unei licitaţii, la fel ca multe dintre ghidurile Michelin.

Totul în bucătăria lui David denotă profesionalismul lui: începând de la cuţitele de toate dimensiunile şi de toate felurile, colecţiile de cuţite japoneze, până la vesela din porţelan de cea mai fină calitate, Bernardaud, cele 30 de cratiţe Mauviel, unele foarte bătrâne, chiar de 30 de ani.

Chiar dacă l-au costat o mică avere, nu mai contează atunci când vine vorba de gătit. O bucătărie adevărată cu cheltuială se ţine!

 

Are nevoie să gătească cu ustensile de cea mai bună calitate tocmai pentru a crea o adevărată artă culinară.

 

Pentru David, este vital să stabilească o conexiune cu cel de lângă el, să-i transmită ce anume gătește, cum prepară repectivele mâncăruri și care este modul cel mai bun de servire.

 

 

 

Autor: IRINA B.

Sursa foto: gusturinaturale.blogspot.com

 

Publicat in: mai 2013
Inapoi la categoria «« Profil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement