Valea Călugărească istoria vinurilor de calitate

Home « Profil « Crame

Institutul de Cercetări pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească asigură consumatorilor garanția calității produselor sale viti-vinicole în urma unor studii științifice aprofundate, realizate de cercetătorii săi și axate pe cele mai noi cercetări obținute în acest domeniu de către specialiști din renumite țări viticole ale lumii.

Istorie și legendăName

Podgoria Dealu Mare își etalează viile pe o suprafață 14,500 hectare, pe pantele colinelor însorite și la poalele acestora, ocupând o fâșie ondulată cu lungimea de 65 km. Valea Călugărească este unul dintre cele 10 centre viticole ce compun podgoria Dealu Mare și fac renumele acesteia, îndeosebi ca "patrie a vinurilor roșii". Săpăturile arheologice, studiile numismatice, lingvistice, etnografice, folclorice au scos la iveală mărturii ce întăresc afirmații și păreri privind existenteța cultului dionisiac în Tracia, vechiul teritoriu situat la sud și la nord de Dunăre, până spre Carpați. 

Atestată documentar încă din secolele XIV- XV, cultura viței de vie din această zonă a cunoscut o amploare deosebită, mai ales după anul 1950, când a luat ființă Stațiunea Experimentală Viticolă Valea Călugărească, ce avea menirea să rezolve în mod științific problemele viticulturii și vinificației. Transformarea acesteia, în 1967, în Institut de Cercetări pentru Viticultură și Vinificație a reprezentat semnul suprem de recunoaștere a autorității științifice a acestuia în domeniul cercetării viti-vinicole românești. Activitatea de cercetare și dezvoltare tehnologică se realizează în laboratoarele, stațiile pilot și câmpurile experimentale proprii, precum și în alte 10 stațiuni de cercetare, amplasate în principalele podgorii și zone viticole din țară dintre care amintim Blaj, Drăgășani, Pietroasa și Ștefănești.

Munca de cercetare și dezvoltare tehnologică Name

Nu puteam să nu vorbim și despre partea practică a muncii depuse de cercetătorii Institutului. Ca orice Institutut ce se respectă și cel de la Valea Călugărească oferă servicii specializate de analize chimice la vinuri și la băuturile distilate, avertizări cu privire la aplicarea tratamentelor ce se aplică la vița de vie, proiecte pentru înființările de plantații, cursuri de perfecționare, precum și ecologie viticolă, amenajarea terenurilor aflate în pantă, producerea de noi sortimente de vinuri albe și roșii specifice podgoriei Dealu Mare sau protecția fitosanitară a plantațiilor. Bineînțeles că acestea sunt doar o parte dintre preocupările de zi cu zi ale cercetătorilor.

Evenimente

La o depărtare de numai câteva sute de metri de Institut, în inima podgoriei Dealu Mare, ascunsă într-un ungher tainic, învăluit de verdeață, soare și miresme, se află Casa de oaspeți "Matac", ce îi invită pe drumeții obosiți de atâta colindat la o îmbrățisare de taină cu nemărginirea, cu cea mai diafană și mai curată lacrimă a pământului prelinsă din matricea plantațiilor sale de viță de vie.  Name

"Casa Matac" , precum o distinsă și misterioasă doamnă, își întâmpină oaspeții și-i atrage spre sala parfumurilor suave și a aromelor fine, unde renumitele vinuri ale podgoriei Dealu Mare încep să-ți dezvăluie tainele. Aici începi să visezi și să descoperi arta de a iubi sublimul rafinament al vinurilor și al degustătorilor experimentați. De asemenea sala de degustare a Institutului nostru oferă o ambianță plăcută, caldă și destinsă pentru a descoperi savorile vinurilor. Dacă dorești poți organiza petreceri pentru a marca fiecare moment special din viața ta, tot aici la Casa Matac.

Peisajul viticol este o provocare pentru relaxare și odihnă. Trebuie să te oprești o clipă printre vii pentru a le simți miresmele, adierile și de ce nu pentru a le asculta șoaptele.

 

 

Autor: Oana Calițu

Publicat in: aprilie 2012
Inapoi la categoria «« Profil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement