America, parfumata cu arome moldovenesti

Home « Profil « Restaurante

Cine ar fi crezut că în inima New York-ului (1827 Coney Island Ave, Brooklyn, NY 11230) poţi întâlni un restaurant get-beget moldovenesc, care a ştiut să se impună în faţa forfotei create de sutele de magazine şi fast food-uri ademenitoare? Ei bine, restaurantul lui Radu Panfil, un basarabean în vârstă de 35 de ani, este surpriza gastronomică de care se bucură una dintre cele mai aglomerate metropole de pe glob.

Restaurantul, intitulat sugestiv "Moldova", îi ademeneşte pe toţi americanii cu savoarea borşului sau cu gustul mămăligii, preparate cu dragoste pur moldovenească şi stropite cu dor de ţara natală.

Radu, odată ajuns pe pământ american în 2005, şi-a promis că va pune bazele unui "petic" moldovenesc, unde să poposească fraţii de peste Prut şi românii care trăiesc cu dorul de casă, "unde să se simtă ca acasă, unde să nu uite obiceiurile şi tradiţiile din ţara noastră, nici mirosul de mămăligă aburindă".

 

Ce-i drept, drumul visului său a fost cam anevoios, însă, în cele din urmă, în anul 2012, după ce a fost chelner şi manager în mai multe restaurante, şi-a văzut visul devenit realitate. "Când a fost desenată viziunea restaurantului, eram la o răscruce de drumuri. Localul la care lucram ca manager tocmai îşi închisese uşile. Dar dragostea pentru restaurante era mai vie ca niciodată (...)."

De-o sinceritate cum rar ţi-e dat să întâlneşti, Radu spune că cea mai mare bucurie o are în momentul în care vede cum "oamenii se reîntâlnesc întâmplător, după ani de zile, pentru a povesti".

Meniul restaurantului poartă amprenta bucătăriei moldoveneşti, este foarte bogat şi consistent, din care nu lipsesc supele, peştele proaspăt şi afumat, carnea la grătar, sarmalele sau mămăliga, servită ca garnitură la cârnaţi de casă sau cu mâncare de mazăre şi cu ceapă. Iar murăturile sunt la înălţime, în timp ce deserturile delicioase au un gust "ca la mama acasă".

Restaurantul se bucură de mare succes, atrăgând atât atenţia gurmanzilor, cât şi a marilor publicaţii americane. Spre exemplu, prestigioasa publicaţie "The New York Times" spune despre localul moldovenesc că "este un restaurant, numit succint Moldova, unicul dedicat exclusiv bucătăriei moldoveneşti în New York."
Name
 

Tot publicaţia americană a adăugat că "în timp ce există un sentiment de comunitate în rândul moldovenilor expatriaţi în Brooklyn, nu a existat niciun loc autentic din Moldova unde ei ar putea să se adune. Astfel a apărut restaurantul Moldova".

În prezent, restaurantul Moldova are o clientelă destul de eterogenă, alcătuită nu numai din românii plecaţi în America, ci şi din americani sau cetăţeni de alte naţionalităţi, atraşi de particularităţile bucătăriei de pe plaiurile moldoveneşti.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: yupi.md
 

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: desert, gastronomie, mancare, meniu, restaurant
Inapoi la categoria «« Profil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement