La Cantine de Nicolai, restaurantul-muzeu

Home « Profil « Restaurante

În centrul “junglei de ciment” a centrului Capitalei, la parterul unei clădiri de birouri am descoperit într-o după-amiază răcoroasă de februarie un restaurant elitist, cu denumire mai mult decât prietenoasă: “La Cantine de Nicolai” nu este de fapt o cantină, ci un restaurant de lux cu specific franțuzesc. Dar parcă nici descrierea aceasta nu i se potrivește pe deplin, părând a fi mai degrabă o oază de intimitate, șarm și eleganță, care te fac să te simți ca un actor francez din filmele clasice cu Catherine Deneuve.  

NameNeavând în față nicio siglă luminoasă sau un bucătar rubicond “înarmat”cu o lingură imensă, poți trece ușor pe lângă restaurant fără ca măcar să îl observi. Dacă în exterior este simplu și discret, interiorul pregătește surprize plăcute. La orele 18.00, în ziua în care eu am ajuns la restaurant, l-am întâlnit pe Nicolai Tand, patronul acestui local prietenos, și câțiva angajați, între care un bucătar și câțiva chelneri. Majoritatea clienților fiind formată din oameni de afaceri, rareori vezi restaurantul plin în prima parte a zilei. 

NameÎnăuntru îți face cu ochiul o adevărată galerie de tablouri aduse special din Franța, de la Galeriile Laurent Strouk. Acestea sunt alăturate perfect culorilor pământii ale mobilierului minimalist, care evidențiază abundența culorilor tablourilor pop-art. Nu te aștepta să găsești fețe de mese apretate și nici acea atitudine sobră și rigidă a chelnerilor, cu care poate te-ai obișnuit în alte restaurante. Întreaga atmosferă de aici este relaxată, muzica pe care o vei auzi este franțuzească, cel puțin asta se auzea când am fost eu, iar primirea este asigurată chiar de Nicolai, care abia așteaptă să intre în vorbă cu tine.

Meniu rafinat, atmosferă relaxantă

Bazat pe conceptul 2 în 1, expoziție de tablouri și restaurant de lux, La Cantine de Nicolai a reușit să își selecteze o clientelă fidelă pe care o surprinde plăcut cu fiecare ocazie. Este locul perfect pentru a mânca preparate fine, în cantități satisfăcătoare, fără a trebui să comanzi în plus pentru a astâmpăra senzația de foame. 

NameMeniul de la “Cantine” reunește ingrediente fine, deja un must-have al restaurantelor de top, scoici Saint Jacques, foie gras, trufe, fenicul, lăptuci dulci și tartar de somon. Varietatea preparatelor este moderată, ceea ce înseamnă că se pune accent pe calitatea produselor și mai puțin pe cantitatea lor. Mâncarea este preparată pentru fiecare client în parte, neexistând preparate încălzite de pe o zi pe alta. Sunt alimente gătite a la carte, dar și câteva specialități pe care însuși Nicolai le pregătește pentru clienții pofticioși. Poți alege dintre aperitive rafinate : terină de foie gras (specialitatea casei) cu trei dulcețuri; foietaj cu brânză de capră, mentă proaspătă și nuci; salată de fasole verde cu piept de rață fume; salată de homar cu vinaigrette cu trufe sau pipote confiate ou poche.

Felurile principale au în componență carne de rață, vițel, pui, porc, preponderent fiind însă peștele - surprinzător dacă ținem cont că nu este un restaurant cu specific pescăresc. Ton în crustă de susan, biban de mare gătit unilateral în ulei de măsline, creveți Tiger poele cu risotto cu pesto, somon cu spanac și sos de lămâie cu capere, scoici Saint Jacques a la plancha cu piure de trufe sunt câteva dintre specialitățile de aici. Iar dacă te decizi să comanzi și desert poți alege dintre moelleux au chocolat, crepes Suzette, sorbet vodka și mille feuilles au fruits rouges.

Name

M-am limitat la a comanda o porție de supă de ceapă – delicioasă, deși puțin cam dulce și cam fierbinte pentru gustul meu - și crème brulle pentru desert. Nu are sens să îți spun că am plecat mai mult decât sătulă și mulțumită de la restaurant. În ceea ce privește prețurile, acestea sunt rezonabile pentru o mâncare pe care nu o găsești cu ușurință în altă parte în București, chiar dacă porțiile sunt reduse: între 30 și 50 de lei aperitivele, 20 – 30 de lei supele, 25 de lei spaghetele, 100 de lei risotto cu trufe, între 50 și 80 de lei peștele, 60 – 95 de lei carnea de alte tipuri, și 20 - 30 de lei deserturile. Pentru o masă bună în doi trebuie să scoți din buzunar 400 – 500 de lei dacă vrei să impresionezi pe cineva și cu vinuri scumpe. Însă merită!

Name

Din punct de vedere al servirii, totul este pus la punct! Preparatele sunt aduse prompt, chelnerii sunt prietenoși și amabili, iar patronul îți poate sugera ce să comanzi și cum să combini diversele preparate. Promptitudinea și grija față de fiecare client par a fi ingredientele rețetei succesului în cazul acestui restaurant.

Pentru întâlniri de afaceri sau pentru organizări de evenimente, La Cantine de Nicolai este fără doar și poate locul ideal - suficient de intim prin atmosferă, foarte rafinat prin preparate. Merge și în cazul unei cine romantice, deși în acest caz este bine să planifici cu grijă și să îi ceri părerea lui Nicolai asupra meniului. Poți de asemenea să iei parte la o degustare de meniu, caz în care va trebui să scoți din buzunar 290 lei, pentru nu mai puțin de 9 preparate a la carte.

La Cantine de Nicolai se află pe strada Povernei 15-17, la parterul unei clădiri de birouri din sticlă, pe partea stângă, dacă vii dinspre SNSPA, spre centrul medical Medicover din Victoriei. Restaurantul este deschis zilnic între orele 11:00 și 23:00.

 

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: elitist, frantuzesc, nicolai tand, nonconformism, tablouri
Inapoi la categoria «« Profil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement