Unul dintre cele mai bune restaurante din lume: Maison Pic

Home « Profil « Restaurante

Franţa este renumită pentru acele preparate care îţi lasă gura apă încă de cum te gândeşti la ele.

 

Bucătăria franceză se numără printre cele mai bune din lume, care oferă experienţe culinare inedite, nemaîntâlnite în altă parte.

Un astfel de loc "divin" este la 30 de minute de Lyon şi o oră de Marsilia, mai exact, în oraşul Valence, unde se află Maison Pic, un hotel de cinci stele şi restaurant de top.

Înfiinţat în 1889, restaurantul este faimos din două motive: de trei generaţii este condus de un chef din familia Pic, iar în prezent, chef este o femeie, Anne Sophie Pic, singura din Franţa care a obţinut 3 stele Michelin şi a 4-a în lume care le-a câştigat. Chiar la începutul acestui an, ea a fost numit "Best Female Chef" din lume.

Povestea acestui restaurant are o istorie demnă de invidiat, pentru care s-ar scrie pagini întregi. De generaţii întregi, "Maison Pic" a ştiut cum să se impună în acest domeniu, reuşind de fiecare dată să iasă învingător. Drept dovadă stau cele 3 stele Michelin, câştigate de bunicul Annei, Andre Pic, în 1934. Apoi a urmat tatăl Annei, Jaques Pic, care a câştigat pentru a doua oară cele 3 stele Michelin.

La cârmuirea restaurantului a urmat Anne, care, la doar 23 de ani, şi-a recunoscut pasiunea pentru bucătărie, cu toate că făcuse management în Japonia. Timp de 3 luni, tatăl ei i-a dezvăluit toate secretele gastronomice, a iniţiat-o în arta culinară, făcând-o să se îndrăgostească la nebunie de bucătăria franceză.

Deşi totul părea a fi roz, moartea lui Jaques a dărâmat-o pe Anne, fapt care a determinat-o să părăsească bucătăria şi să se ocupe doar de managementul restaurantului.

La doi ani după moartea tatălui ei, restaurantul a pierdut a treia stea Michelin, iar Anne s-a simţit vinovată pentru această decădere. A decis să se implice total în bucătăria restaurantului în 1997, iar, 10 ani mai târziu, a recâştigat steaua pierdută. De atunci, Anne Sophie Pic a readus restaurantul în atenţia celor mai pretenţioşi consumatori.

 

În bucătăria de la Maison Pic, preparatele au ceva feminin, sunt delicate, îţi dai seama de la primul contact că în pregătirea lor este şi o mână de femeie, care coordonează totul cu dragoste şi pasiune.

Anne Sophie consideră că bucătăria se concentrează în jurul a trei cuvinte: savoare, simplitate şi respect.

La "Maison Pic", gustul evocă emoţie. Această idee de emoţie este adesea legat
ă de amintirile din copilărie, o sursă de inspiraţie majoră pentru preparatele din bucătăria Annei.

În prezent, restaurantul ocupă locul 40 în Topul Restaurantelor de elită din lume.

Un desert regăsit la "Maison Pic", pentru care îţi lingi degetele, este celebra tartă Tatin, a cărei reţetă îşi are originile de prin anii 1800, în bucătăria hotelului Tatin, din apropierea Parisului.

 

Hotelul era condus de două surori, iar una din ele, care se ocupa mai mult cu gătitul, a vrut să prepare într-o zi o plăcintă cu mere, numai că, fiind obosită, a greşit reţeta şi a uitat merele în cuptor, în zahărul cu untul transformat în caramel. Merele erau deja prea coapte, aşa că aceasta s-a gândit să toarne repede aluatul peste mere, încercând să ascundă textura merelor. Când s-a copt aluatul, a trebuit să scoată prăjitura din formă şi a întors-o invers, cu merele în sus. S-a dovedit a fi o tartă cu un aspect caramelizat minunat şi cu o aromă de caramel incredibilă.
 

Ca să te convingi şi tu, prepară acest desert minunat:

 

Tartă Tatin

Ingrediente:
9 mere mari
300-400 g aluat foietaj
8 linguri de zahăr
1 lingură bună de unt

Mod de preparare: Aprinde cuptorul şi setează-l la 190 de grade Celsius.
În paralel, curăţă şi taie în două merele. Apoi pune zahărul direct în forma de tartă să se caramelizeze.

 

Când s-a lichefiat tot zahărul (fără să se ardă), adaugă untul şi amestecă să se încorporeze în caramel. Peste caramelul fierbinte aşază feliile de măr, peste care întinde aluatul la 2-3 mm grosime deasupra formei de tartă şi decupează cu un cuţit ceea ce depăşeşte dimensiunea acesteia.

Introdu tarta în cuptorul bine încins, preţ de aproximativ 25-30 de minute.

Scoate-o din cuptor şi acoperă forma în care s-a copt tarta. Apucă tava şi cu o mişcare scurtă întoarce totul cu josul în sus, astfel încât forma să se sprijine deasupra platoului.

Lasă să se scurgă deasupra tartei cât mai mult din deliciosul sirop format în timpul coacerii.

 

Poftă bună!

 

Irina B.

sursa foto: tripadvisor.com 

 

Publicat in: iulie 2013
Etichete pentru acest articol: bucataria franceza, gastronomie, restaurant, restaurante, tarta Tatin
Inapoi la categoria «« Profil

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement