Urzicile, farmacia verde a primaverii

Home « Rețete « Chefs

Despre Jetsun Milarepa (1052—1135), considerat unul dintre cei mai faimoşi yoghini şi poeţi tibetani, s-a spus că s-a hrănit toată viaţa lui cu urzici. Cu nimic altceva decât cu aceste plante verzi, pe care şi le-a preparat în fel şi chip.

În fiecare primăvară, ne parfumăm simţurile cu aromele desăvârşite ale urzicelor. Culese şi gătite sau uscate, urzicele sunt un panaceu universal care ar putea face ca orice farmacie locală să dea faliment.

Urzica a fost folosită de secole pentru a trata simptomele alergice, în special febra de fân, care este cea mai comună problemă alergenică. Aceasta conţine compuşi biologici activi care reduc inflamaţia. Numeroşi doctori spun că nicio altă plantă nu vindecă alergiile aşa cum o face urzica. Şi declaraţia lor este susţinută de studiile Colegiului Naţional de Medicină, din Portland, Oregon (SUA).

Urzica a fost studiată intensiv şi s-a demonstrat că este promiţătoare în tratarea bolilor precum Alzheimer, artrită, astm, infecţii ale vezicii urinare, bronşită, gingivită, gută, urticarie, pietre la rinichi, laringită, scleroză multiplă etc. În uz extern, se ştie că îmbunătăţeşte aspectul părului şi că este un remediu împotriva părului gras.

De proprietăţile calitative ale urzicelor ne putem bucura şi-n bucătărie...gătindu-le. Există o mulţime de idei şi reţete culinare pe bază de urzici, toate la fel de hrănitoare şi gustoase.

Urzici cu usturoi

Ingrediente: 1 kg urzici proaspete; 1/4 pachet margarină; 1 ceapă; 4 căţei de usturoi; 2 linguri bulion; 1 lingură făină; zeama în care au fiert urzicile

Mod de preparare: Curăţăm urzicile de codiţe, le spălăm bine sub un jet de apă rece şi le opărim timp de 10 minute în apă fierbinte. Între timp, punem margarina într-o tigaie, o lăsăm să se topească, după care călim ceapa tocată mărunt. Stingem cu bulionul dizolvat în puţină apă, adăugăm urzicile scurse de zeamă şi tocate fin, lăsăm să se omogenizeze toate ingredientele, apoi le "legăm" cu un rântaş făcut din făină şi zeama de la urzici. Lăsăm să fiarbă, la foc mic, timp de 30 - 35 de minute, iar la final adăugăm usturoiul pisat şi sare după gust.

Plăcintă cu urzici

Ingrediente: aluat: 500 g făină; 300 ml apă; 25 g drojdie; 3 linguri ulei de măsline; 1 linguriţă de sare
umplutură: 500 g urzici; 300 g brânză uşor sărată; 1 ceapă; 3 linguri ulei de măsline; sare; piper
extra: ulei pentru uns; făină pentru presărat; 1 gălbenuş de ou pentru uns plăcinta

Mod de preparare: Dizolvăm drojdia în apă călduţă, amestecăm făina cu sare şi frământăm un aluat neted. Adăugăm şi uleiul de măsline, după care aşezăm aluatul într-un castron şi-l lăsăm să crească într-un loc călduţ. Între timp, spălăm urzicile şi le călim cu ceapa tăiată solzişori. Condimentăm cu sare şi piper şi le lăsăm să se răcească.

Presărăm făină pe masa de lucru. Aşezăm aluatul pe suprafaţa de lucru şi începem să-l întindem cu sucitorul, până devine cât mai subţire posibil. Stropim aluatul cu ulei pe toată suprafaţa, punem brânza uşor sărată şi urzicile călite cu ceapă. Ridicăm marginile aluatului, îl împachetăm în 3-4 straturi, astfel încât să obţinem un dreptunghi alungit, îl presărăm cu făină şi-l lăsăm să se odihnească un sfert de oră.

Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius. Aşezăm plăcinta într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, o ungem cu gălbenuşul de ou şi-o băgăm la cuptor 10 minute, apoi reducem flacăra la 180 de grade şi-o mai lăsăm cam 30 de minute.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: sunset.com

 

Publicat in: martie 2014
Etichete pentru acest articol: gastronomie, retete culinare, retete urzici, urzici
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement