Bauturi calde pentru sezonul rece

Home « Rețete « Cocktail

În sezonul rece, o cană de vin fiert, o ţuică fiartă sau un ceai cald sunt variantele perfecte care ne "încălzesc" şi ne îmbujorează. Ori de câte ori ne simţim înfriguraţi, ne turnăm în pahare ceva cald şi simţim că deja viaţa prinde culoare.

Un iubitor al băuturilor calde se declară şi marele bucătar Jamie Oliver, care apelează la reţeta proprie de vin fiert atunci când vrea să-şi răsfeţe prietenii.

Ingrediente: 2 sticle de vin roşu, sec (sticlă de 750 ml); 200 g zahăr tos; 2 clementine; 1 lămâie; 1 limetă; 6 cuişoare; 1 baton de scorţişoară; 3 frunze de dafin proaspete; 1 plic nucşoară măcinată; 1 păstaie de vanilie (tăiată în două, pe lungime); 2 steluţe de anason

Mod de preparare: Decojeşte clementinele, lămâia şi limeta, iar cojile păstrează-le. Pune zahărul într-o cratiţă, la foc mediu, adaugă cojile fructelor şi stoarce deasupra zeama de la clementine. Pune în cratiţă şi cuişoarele, batonul de scorţişoară, frunzele de dafin şi presară nucşoară. Adaugă jumătăţile de păstaie de vanilie şi toarnă puţin vin, cât să acopere zahărul (alcoolul se evaporă la temperaturi înalte şi de aceea nu este indicat să torni tot vinul de la bun început).

Lasă ingredientele să fiarbă încet, amestecând cu o lingură de lemn, până la dizolvarea completă a zahărului, apoi măreşte focul, până dă în clocot, timp de 4 sau 5 minute. La final, trebuie să obţii un sirop consistent şi aromat. Când siropul este gata, redu focul şi toarnă în cratiţă restul vinului şi steluţele de anason. Amestecă cu lingura de lemn şi mai lasă cam 5 minute înainte să opreşti focul.

 

Pentru acei dintre noi care nu se dau în lături să încerce ceva nou, iată ce pot prepara:

Jagertee, o băutură provenită din Austria, care se consumă în toată lumea şi care cucereşte prin aromele sale.

Ai nevoie de 250 ml ceai, de preferat ceai negru sau Earl Grey, 250 ml rom, 250 ml vin roşu, 250 ml brandy, lichior sau schnapps de prune, 250 ml suc de portocale, un sfert de baton de scorţişoară, două-trei cuişoare, două felii de lămâie şi zahăr.

 

Mod de preparare: Fierbe ceaiul, romul, brandy-ul, vinul şi sucul timp de cinci minute împreună cu lămâia şi condimentele. Ia de pe foc şi adaugă zahăr după gust.

În această perioadă rece, la fel de consumată este băutura Sherry Butter, care, aşa cum îi spune şi numele, are o consistenţă cremoasă şi dulce.

Ingrediente: 80 ml vin roşu; 20 ml Cherry Brandy; 20 ml sirop de fructe de pădure; ½ buc lămâie

Mod de preparare: Amestecă toate ingredientele, adaugă gheaţă (opţional) şi gata, cocktail-ul este numai bun de savurat!

Probabil ai auzit de Eggnog, o băutură foarte apreciată peste ocean, în America şi Canada.

Ingrediente: 500 ml lapte; 500 ml smântână pentru frişcă; 350 ml rom; 150 g zahăr; 5 gălbenuşuri; 1 fiolă esenţă de vanilie; 2 buc. cuişoare; 1/2 linguriţă scorţişoară; 1/2 linguriţă nucşoară

Mod de preparare: Pune laptele într-o cratiţă, la foc mic, cu cele două cuişoare şi scorţişoara. Separat, într-un castron, bate gălbenuşurile cu zahărul şi esenţa de vanilie, până îşi dublează volumul şi se deschid uşor la culoare. Toarnă şi laptele fierbinte, puţin câte puţin, strecurându-l în prealabil, pentru a înlătura cuişoarele şi particulele mari de scorţişoară. Amestecă bine până obţii o compoziţie omogenă, apoi răstoarn-o într-un vas pentru bain-marie.

 

Amestecă bine, lasă să ajungă la 74 grade Celsius, adică vreo 4-5 minute, până ce amestecul începe să se îngroaşe uşor. În acest moment, ia vasul de pe foc şi lasă compoziţia să se răcească. Toarnă apoi smântâna pentru frişcă, omogenizând bine. Pune şi romul, mai amestecă încă o dată şi bagă la frigider. În momentul în care doreşti să-l serveşti, presară puţină nucşoară pe deasupra şi gata!

 

 

Irina B.

sursa foto: sheknows.com
 

 

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: cocktail, cocktails, gastronomie, retete cocktail
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement