Cele mai indragite bauturi alcoolice calde

Home « Rețete « Cocktail

Iarna, la modă sunt băuturile alcoolice calde, fiind la mare căutare cele combinate: fie amestec de rom şi apă fierbinte, fie rom, zahăr şi zeamă de lămâie sau combinaţie de cafea, whisky şi zahăr brun, fie amestec de fructe, suc de fructe şi alcool.

 

Băuturile alcoolice calde sunt apreciate în toată lumea, unele dintre ele având o tradiţie de sute de ani. De exemplu, în SUA există băuturi pe bază de ouă şi lapte, cum ar fi Tom&Jerry, iar în ţările nordice se consumă des grog şi punch.

 

Celebrul grog, de pildă, îşi are originile în secolul al XVIII-lea. Pe atunci, amiralul britanic Edward Vernon - poreclit "Old Grog" de la haina cu grogrenă pe care o purta mereu – s-a gândit că apa stătută pe care erau nevoiţi s-o bea marinarii săi ar putea deveni mai mult decât acceptabilă la gust dacă ar fi "îmbunătăţită". În plus, susţinea amiralul, romul din apă ar fi prevenit apariţia scorbutului, aşa că, la 21 august 1740, a dat ordin ca toată rezerva de apă de pe vasele Marinei Regale Britanice să fie amestecată cu rom.

 

Pentru Tom&Jerry, ingredientele principale sunt: un ou, o linguriţă de zahăr, 30 ml rom, 30 ml coniac, 150 ml lapte fierbinte. Se separă albuşul de gălbenuş şi se bat separat, albuşul până devine spumă, iar gălbenuşul cu zahăr. Peste gălbenuş se toarnă romul şi coniacul, apoi spuma de albuş. La sfârşit se adaugă laptele şi se amestecă bine. Se ornează cu miez de nucă sau alune.

 

O altă băutură consumată adesea iarna este punch-ul, originar din India. În primii ani ai secolului al XVII-lea, marinarii britanici au adus această băutură din India în Anglia, unde a devenit imediat extrem de populară. Termenul "punch" vine de la hindustanul "paantsch", care înseamnă "cinci", pentru că băutura era obţinută iniţial din cinci ingrediente: alcool, zahăr, lămâie, apă şi ceai.

 

Nu trebuie omis nici Jagertee, o băutură provenită din Austria, care se consumă în toată lumea.

 

Pentru a prepara un Jagertee e nevoie de 250 ml ceai, de preferat ceai negru sau Earl Grey, 250 ml rom, 250 ml vin roşu, 250 ml brandy, lichior sau schnapps de prune, 250 ml suc de portocale, un sfert de băţ de scorţişoară, două-trei cuişoare, două felii de lămâie şi zahăr. Ceaiul, romul, brandy-ul, vinul şi sucul se fierb timp de cinci minute împreună cu lămâia şi condimentele. Se ia de pe foc şi se adaugă zahăr după gust.grog

 

De asemenea, nu puteau lipsi vinul fiert şi ţuica, preferatele românilor pentru zilele de iarnă.

 

Pentru vinul fiert, ingredientele sunt vinul (bineînţeles), zahărul şi condimentele (scorţişoară beţigaşe, câteva cuişoare, câteva boabe de piper roşu, câteva păstăi de cardamom verde, bucăţi de coajă de portocală). Cât despre ţuica fiartă, cea mai bună reţetă este cea clasică: în băutură se adaugă zahăr şi boabe de piper.

 

sursă imagini: swide.com

Autor: IRINA B.

 

 

Publicat in: ianuarie 2013
Etichete pentru acest articol: bauturi alcoolice, grog, punch, tuica fiarta, vin fiert, whisky
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement