Retete dulci cu arome de lamaie

Home « Rețete « Eater

Nu-i aşa că şi tu pofteai la această prăjitură delicioasă cu lămâie? Eu, personal, o ador, o divinizez, mai ales în această perioadă, când simt nevoia să-mi răsfăţ papilele gustative cu ceva cremos, pufos şi din cale-afară de gustos.

Prăjitură cu lămâie

Ingrediente (foi): 250 g zahăr; 250 ml ulei; 4 ouă; 1 linguriţă amoniac; zeama şi coaja de la o lămâie; făină cât cuprinde; sare
cremă: 1 litru lapte; 4 ouă; 6 linguri de zahăr; 5 linguri de făină; ¼ pachet de unt; coaja de la o lămâie; zeama de la o lămâie

Mod de preparare: Freacă ouăle cu zahărul şi uleiul adăugat treptat, apoi pune coaja de lămâie şi sarea. Stinge amoniacul cu zeama de lămâie şi toarnă-l în compoziţie. Încorporează şi făina, apoi începe să frămânţi, până obţii un aluat moale. Împarte aluatul în patru foi pe care le coci pe dosul tăvii.

Pentru prepararea cremei, fierbe laptele, iar înainte de a-l lua de pe foc, adaugă
untul, zeama şi coaja de la o lămâie. Separat, freacă ouăle cu zahăr şi făină până se omogenizează. Compoziţia astfel obţinută amestec-o cu lapte şi las-o să fiarbă la foc mic până se îngroaşă. La final, când crema este gata, toarn-o peste foi, presară zahăr tos şi las-o să se răcească.

Prăjitură cu lămâie şi caramel

Ingrediente: 250 g făină; 200 g unt; 150 g zahăr; 3 ouă; 1 lămâie; 1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker; 2 linguriţe rase praf de copt Dr. Oetker; un vârf de sare
glazura de caramel: 1 plic decor glazură cu gust de caramel Dr. Oetker

Mod de preparare: Încălzeşte cuptorul. Bate bine untul spumă, adaugă zahărul şi zahărul vanilinat, apoi treptat ouăle, până obţii o compoziţie omogenă. Între timp, stoarce lămâia şi adaugă sucul în compoziţie, mai apoi adaugă şi făina amestecată în prealabil cu praful de copt. Coace prăjitura cam 25 de minute, scoate-o din cuptor, apoi orneaz-o cu glazura de caramel preparată conform indicaţiilor de pe plic.

Prăjitură cu foi de zahăr ars şi cremă de lămâie

Ingrediente (blat): 500 g făină; 150 g unt; 100 g zahăr; 100 g smântână; 1 ou; 1 plic praf de copt
cremă: 500 g lapte; 200 g unt; 200 g zahăr pudră; 5 linguri făină; coaja şi zeama de la două lămâi

Mod de preparare: Într-o cratiţă, pune zahărul la topit şi lasă-l până se face maro. Stinge-l cu o cană de apă fierbinte şi lasă totul pe foc până ce zahărul se topeşte complet. Amestecă untul la temperatura camerei cu oul întreg, smântâna şi siropul de zahăr ars. Adaugă făina, amestecată cu praful de copt (toată odată) şi omogenizează compoziţia cu mâna, dar fără să frămânţi coca.

Împarte aluatul în patru; întinde, din fiecare bucată, câte o foaie, pe care o coci pe fundul tăvii (unse cu unt) de la aragaz, la foc moale, până se colorează puţin. Foile astfel obţinute punele unele peste altele şi lasă-le să se răcească.

Pentru prepararea cremei, amestecă făina cu laptele şi pune totul pe foc, continuând să amesteci până se îngroaşă, apoi dă compoziţia deoparte. Rade coaja de lămâie şi stoarce sucul. Amestecă untul moale cu zahărul şi când pasta de făină s-a răcit adaugă câte puţin în crema de unt, alternând cu sucul de lămâie. Iar la final adaugă şi coaja de lămâie.

Pune prima foaie într-o tavă de aragaz, orneaz-o cu cremă, apoi pune din nou o foaie şi cremă, până aşezi toate cele patru foi. Dă prăjitura la rece, cel puţin 12 ore, după care pudreaz-o cu zahăr şi puţină scorţişoară.

Prăjitură cu lămâie şi nuci

Ingrediente: 270 g zahăr pudră; 250 g unt; 200 g făină; 150 g nucă măcinată; 8 ouă; 2 linguri cafea solubilă; câteva picături esenţă de lămâie; 1 praf de sare

Mod de preparare: Freacă untul împreună cu zahărul pudră, sarea şi esenţa de vanilie. Adaugă ouăle unul câte unul şi, la final, făina cernută. Omogenizează totul uşor, apoi împarte compoziţia în două astfel: o parte din compoziţie amestec-o cu esenţa de lămâie, iar cealaltă cu nuca măcinată şi cafeaua solubilă.

 

Tapetează tava cu unt şi toarnă compoziţia cu nucă într-un strat uniform, iar deasupra pune compoziţia cu aromă de lămâie. Introdu prăjitura în cuptorul încins la 160°C şi las-o acolo până se rumeneşte.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

 

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: desert, gastronomie, retete culinare, retete dulci
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement