Ti-e pofta de ceva dulce? Prepara o placinta delicioasa

Home « Rețete « Eater

Cu greu îi putem rezista. Este atât de bună, încât se potriveşte oricărui moment al zilei. Datorită texturii cremoase şi dense, această plăcintă este nemaipomenită şi se încadrează perfect în topul preferinţelor noastre culinare.

Plăcintă cu brânză şi stafide

Ingrediente: aluat: 250 g făină; 150 g unt; 1 ou
umplutura: 500 g brânză proaspătă; 100 g stafide; 50 g unt; 4 ouă; 1 gălbenuş; 1 pachet praf de copt; 1 pachet zahăr vanilat; 4-5 linguri zahăr; 2-3 linguri rom; 1 lingură zeamă de lămâie; 1 lingură coajă de lămâie

Mod de preparare: Amestecăm făina cu 100 ml apă rece, un praf de sare, oul şi untul rece tăiat cubuleţe. Frământăm rapid, apoi acoperim aluatul cu o folie transparentă şi-l băgăm la frigider, cca 2 ore. Între timp, curăţăm stafidele, le spălăm şi le stropim cu rom.

Pentru umplutură, pasăm brânza proaspătă şi-o amestecăm cu untul frecat spumă, ouăle bătute cu zahărul şi zahărul vanilat. Adăugăm şi praful de copt stins cu zeama de lămâie, coaja de lămâie şi stafidele.

Împărţim aluatul în două; întindem o foaie subţire de 4-5 mm şi-o punem în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină, apoi turnăm umplutura, iar deasupra acoperim cu cea de-a doua foaie întinsă din restul de aluat.

Introducem plăcinta în cuptorul încins, la foc potrivit, 40-45 minute, iar cu 10 minute înainte de a fi gata, o ungem cu gălbenuş.

Plăcintă cu brânză, stafide şi bezea

Ingrediente: aluat: 350 g făină; 150 unt; 150 g zahăr; 1 ou mare; 1 plic de zahăr vanilat; 5-6 linguri de apă rece; 1 linguriţă de praf de copt; 1 praf de sare
crema de brânză: 1 kg brânză de vaci; 300 g zahăr; 200 g stafide; 200 ml lapte; 5 gălbenuşuri; 1 plic budincă de vanilie; 1 lingură esenţă de vanilie
bezea: 5 albuşuri; 5 linguri zahăr; 1 praf de sare

 

Mod de preparare: Amestecăm, într-un bol, untul rece, făina, sarea, zahărul vanilat, praful de copt şi zahărul. Adăugăm la mijloc oul bătut puţin cu furculiţa şi începem să încorporăm ingredientele uscate. Din când în când, turnăm câte o lingură de apă rece, până când se formează un aluat nelipicios, pe care îl înfăşurăm în folie şi-l băgăm la frigider, pentru 30 de minute.

După acest interval, întindem aluatul cu sucitorul într-o foaie pătrată, pe care o aşezăm în tava acoperită cu hârtie de copt (sau unsă şi tapetată cu făină) şi-i ajustăm marginile astfel încât să se creeze o bordură de aluat înaltă de 1-1,5 cm de jur împrejur.

Pentru crema de brânză, omogenizăm zahărul, brânza, budinca de vanilie, gălbenuşurile, stafidele şi esenţa de vanilie. Adăugăm apoi laptele şi continuăm să amestecăm. După ce am obţinut o compoziţie cremoasă, turnăm crema peste foaie şi introducem plăcinta în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius.

Între timp, batem bezeaua, spumând mai întâi albuşurile cu sarea, apoi adăugând câte o lingură de zahăr, pe rând. Batem albuşurile până când zahărul se dizolvă complet şi se formează o spumă tare, lucioasă.

Scoatem plăcinta din cuptor şi nivelăm pe deasupra cremei bezeaua, după care din nou băgăm tava în cuptor, la 150 de grade Celsius. Mai ţinem plăcinta la cuptor până când bezeaua se rumeneşte plăcut (20-25 de minute).

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

 

Publicat in: ianuarie 2014
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement