Rasfat maxim cu gogosi pufoase

Home « Rețete « Meniuri familie

Nu-i aşa că sunt extrem de bune, gustoase, pufoase, potrivite la orice ocazie şi petrecere? Mai pe scurt, gogoşile, simple sau umplute, îşi merită toate superlativele culinare şi aprecierile gospodinelor.

Dată fiind vremea superbă de afară şi apropierea weekendului, gogoşile sunt plăcerea vinovată cu care am putea să ne răsfăţăm familia şi prietenii.

Gogoşi cu ciocolată

Ingrediente: 250 ml lapte; 3 căni făină; 50 g unt; 1 ou; 2 pliculeţe zahăr vanilat; 4 linguri zahăr; 2-3 linguri ulei; 1 lingură drojdie uscată; 1/2 linguriţă sare; esenţă de rom; ciocolată tartinabilă

Mod de preparare: Fierbem laptele, adăugăm sarea, zahărul vanilat şi zahărul şi amestecăm bine până se dizolvă sarea şi zahărul. Luăm cratiţa de pe foc, adăugăm untul şi-l lăsăm să se topească în lapte.

Într-un bol punem făina cernută şi drojdia uscată. Peste ele adăugăm oul, laptele călduţ şi esenţa de rom şi începem să frământăm bine, până ce făina se încorporează foarte bine. La final, turnăm uleiul (încălzit puţin) şi mai frământăm până ce uleiul este absorbit în aluat. Acoperim aluatul cu un prosop şi-l lăsăm să crească o oră.

Întindem o foaie groasă de 1 cm, apoi decupăm cu un pahar forme rotunde de gogoşi. Pe fiecare formă punem o cantitate medie de ciocolată şi acoperim cu altă formă, astfel încât rezultatul să fie o mingiuţă. Le rumenim în ulei încins, după care le pudrăm cu zahăr pudră.

Gogoşi cu iaurt

Ingrediente: 200 g iaurt; 150 g făină; 1 ou; 1 linguriţă rasă de praf de copt; coaja rasă de la o jumătate de lămâie; sare; zahăr praf vanilat pentru pudrat

 

Mod de preparare: Amestecăm iaurtul cu oul, sare şi coaja de lămâie rasă, adăugăm făină (amestecată cu praful de copt) şi batem cu lingura până se încorporează foarte bine toate ingredientele.

Între timp, punem ulei într-o cratiţă şi-l lăsăm să se încingă. Luăm cu o lingură o bucăţică de aluat şi-o punem în uleiul destul de încins. Procedăm aşa până terminăm tot aluatul şi le lăsăm să se rumenească 2-3 minute pe fiecare parte până când se rumenesc. Le scoatem din ulei, le punem la scurs pe hârtie şi, la final, le pudrăm cu zahăr praf vanilat şi scorţişoară.

Gogoşi cu gem de vişine

Ingrediente: 500 g făină; 200 ml apă; 12 g drojdie proaspătă; 2 linguri mari de zahăr; 2 linguri ulei; coaja rasă de la 1/2 portocală; 1 linguriţă esenţă de lămâie; 1 linguriţă zahăr; 1 praf de sare; ulei pentru prăjit; gem de vişine

Mod de preparare: Amestecăm drojdia cu 1 linguriţă de zahăr şi 2 linguri apă caldă. Când maiaua creşte, o amestecăm cu făină, apoi adăugăm câte puţin apă călduţă, în care am topit zahărul, uleiul şi aromele.

Lăsăm aluatul să crească aproximativ 30 minute, după care îl întindem pe un blat pe care am presărat puţină făină, astfel încât să aibă 2-3 mm grosime. Tăiem rondele şi pe-o parte din acestea punem 1 linguriţă de gem de vişine. Acoperim cu altă formă de aluat şi presăm cu degetele marginile, astfel încât să nu ne iasă gemul din gogoşi. Rumenim gogoşile în ulei încins şi le pudrăm cu zahăr vanilat.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

 

Publicat in: martie 2014
Etichete pentru acest articol: gastronomie, gogosi cu gem, retete culinare, retete gogosi
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement