Reteta usoara si rapida pentru un gratar savuros !

Home « Rețete « Meniuri familie
Una dintre cele mai spectaculoase fripturi la gratar este cea din pulpa de miel dezosata, care poate fi marinata cu condimente meditareneene (usturoi, rozmarin, cimbru si ulei de masline) sau cu condimente orientale (chimen, usturoi si ulei de masline, piper alb si piper verde).
Este un lucru firesc ca aromele degajate de alimentele supuse prepararii pe foc sa incite apetitul oricarui om. Dar alegerea acestor arome si prepararea carnii trebuie facuta cu grija pentru a pastra intacte si sanatatea noastra dar si gustul preparatelor.
Afumarea la cald sau smoking-ul este metoda indirecta de a gati pe un grill smoker beneficiind de aroma inconfundabila a lemnului aromat.  
Cand incingenti gratarul folositi, in majoritatea cazurilor, lemn sau carbune. Unii spun ca lemnul este singurul in masura sa dea nastere unui gust autentic, altii, din comoditate, prefera carbunele, care are nevoie de mai putin timp pentru a atinge temperatura optima pentru gatit. Cel mai important aspect la gratarul cu lemn sau carbune este gatirea preparatelor doar pe jar, nu pe flacara. Jarul este pregatit atunci cand nu mai exista flacara, iar carbunele este acoperit de o cenusa fina.
Lemnul folosit este intotdeauna de esenta tare, fara rasini care sa influenteze negativ gustul carnii: stejar, fag, salcam, etc. Nu se foloseste lemnul de brad sau al altor arbori coniferi. Pentru arome speciale se folosesc, mai putin la noi in tara, ce-i drept, esente de lemn aromat care sa dea gust unor preparate specifice: nuc, cires, mar. Focul se poate aprinde cu hartii, aschii de lemn sau combustibili inodori, in nici un caz cu benzina, motorina sau gaz.
De la inceputul verii si pâna toamna târziu gratarele si iesirile in natura sunt la loc de cinste. Desi micii si cotletul de porc sunt de nelipsit de pe lista preparatelor pentru gratar, ele nu sunt tocmai cele mai sanatoase. Afla din rândurile urmatoare cum poti prepara un gratar sanatos!
Desi sunt considerate delicioase si sanatoase pentru ca nu sunt pregatite in ulei, specialistii in nutritie au alte pareri când vine vorba de preparatele la gratar. Ei sunt de parere ca in urma arderii carbunelui sau a lemnului se degaja substante cancerigene (aminele heterociclice -se formeaza in mâncaruri bogate in proteine când acestea sunt preparate la o temperatura foarte ridicata, iar hidrocarbura aromatica policiclica - se formeaza când grasimea din carne se scurge si arde pe gratar, provocând fum), care se impregneaza in carne.
Pentru a limita acest risc, indicat este sa se gateasca preparatele din carne la temperaturi mai joase, dar si sa se renunte la inteparea lor in timpul gatirii. Un rol in limitarea formarii de compusi cancerigeni o are si marinarea preparatelor inainte de a fi puse pe gratar.
Nutritionistii spun ca aromele si amestecurile de condimente protejeaza intr-o anumita masura preparatele din carne (salvia, usturoiul, cimbrul etc.).   
 
sursafoto: pinterest
Publicat in: iulie 2017
Etichete pentru acest articol: fripturi la gratar, gratare, arome speciale
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement