Aperitive gustoase pentru masa de Craciun

Home « Rețete « Meniuri petrecere

Pateurile cu foietaj sunt nemaipomenite la o petrecere cu mulţi invitaţi sau de Crăciun, atunci când ne dorim să mulţumim pe toată lumea. Fie că sunt cu brânză, carne, ciuperci sau cabanos, pateurile sunt aperitive delicioase care se prepară rapid şi uşor, fiind la fel de bune atât calde, cât şi reci.

Pateuri cu caşcaval

Ingrediente: 225 g făină amestecată cu ½ linguriţă praf de copt; 100 g caşcaval ras; 50 g unt rece, tăiat în cuburi; 100 ml lapte bătut; 1 ou, bătut; 1½ linguriţă pudră de muştar; seminţe de susan

Mod de preparare: Preîncălzeşte cuptorul la 220° C; într-un bol mare, amestecă făina, pudra de muştar, ½ linguriţă de sare şi un praf de piper negru proaspăt măcinat, apoi adaugă şi untul, amestecând până când mixul capătă consistenţa unui pesmet fin. Presară jumătate din cantitatea de caşcaval şi bate ouăle cu laptele bătut.

Formează o adâncitură în mijlocul aluatului şi adaugă tot mixul de lapte bătut cu excepţia unei jumătăţi de linguri. Amestecă până când obţii un aluat moale, apoi transferă-l pe suprafaţa de lucru, presărată cu puţină făină, şi frământă-l puţin, cât să devină şi mai fin. După care, întinde-l într-un pătrat cu grosimea de 3 cm, taie-l în sferturi, apoi taie fiecare sfert în două pe diagonală, astfel încât să obţii 8 triunghiuri. Aşază-le într-o tavă de copt presărată cu făină, unge-le cu mixul de lapte bătut rămas şi presară pe fiecare triunghi seminţe de susan. Coace-le cam un sfert de oră, până când se umflă şi devin aurii.

Pateuri cu cabanos

Ingrediente: 2 kg cabanos; 1 kg unt; 800 g smântână; 1 l apă minerală; 100 g oţet; 20 g drojdie; 6 ouă; 1 lingură zahăr; făină; sare

Mod de preparare: Preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade C şi prepară un aluat din smântână, apă minerală, oţet, sare, ouă, drojdie, zahăr şi făină cât cuprinde. Paralel, prepară un alt aluat din unt şi 200 g făină, amestecă bine şi împarte-l în trei bucăţi. Frământă bine, până ţi se dezlipeşte de pe degete, apoi întinde o foaie, pe care unge-o cu o parte din aluatul din unt, împătureşte în trei şi repetă de trei ori, apoi pune la rece timp de 3-4 ore. La final, taie aluatul în fâşii, umple-le cu cabanos, rulează-le, unge-le cu ou bătut şi bagă-le la cuptor timp de 18 minute.

Pateuri cu ciuperci

Ingrediente: 400 g foietaj de casă (300 g făină; 200 g unt; 65 ml apă; 1 praf de sare); ciuperci fierte şi tăiate; 1 ceapă; 1 gălbenuş; sare; piper; pătrunjel

Mod de preparare foietaj: Pune într-un robot de bucătărie făina cernută, sarea şi untul tăiat cubuleţe. Amestecă până obţii firimituri, apoi adaugă treptat apa rece, până obţii un aluat uşor lipicios. După care înveleşte aluatul într-o folie alimentară şi lasă-l la frigider 20 minute. Presară cu făină masa de lucru, întinde aluatul într-un dreptunghi şi împătureşte-l bine. Repetă procedura de 5 ori, din 15 în 15 minute, iar după ultima împachetare lasă 15 minute la frigider, apoi din nou întinde.

Pentru umplutură, pune într-o tigaie 2 linguri de ulei şi căleşte ceapa tocată mărunt, apoi adaugă ciupercile scurse şi condimentele. Căleşte-le împreună 5 minute, lasă-le să se răcească, apoi pune compoziţia pe un tocător şi toac-o mărunt.

Pe jumătate din aluat trasează cerculeţe cu o formă, fără a tăia aluatul, şi în mijloc pune câte o linguriţă de umplutură, apoi acoperă cu cealaltă jumătate. Aşază pateurile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge-le cu gălbenuş de ou şi presară bobiţe de mac sau seminţe de chimen. La final, bagă pateurile în cuporul preîncălzit pentru 15-20 minute.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: dordedulce.ro

 

 

 

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: aperitive, gastronomie, masa de Craciun, pateuri, retete culinare
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement