La multi ani, Maria!

Home « Rețete « Meniuri petrecere

Astăzi este zi de sărbătoare, zi în care ne sărbătorim toate Mariile din vieţile noastre.

 

Este un bun prilej să le răsfăţăm aşa cum se cuvine...cu dragoste, urări de bine şi torturi delicioase.

Tort cu pere

Ingrediente: blat: 130 g zahăr; 100 g amestec de nuci şi alune mărunţite; 100 g fulgi de porumb; 60 g unt; 3 linguri de miere; 1 linguriţă extract de vanilie; 10 foi de plăcintă; 1 albuş; alune, nuci şi zahăr pentru decor

 

crema: 250 ml de lapte; 2 ouă; 25 g făină; 50 g zahăr; seminţele de la 1 păstaie de vanilie; 75 g unt la temperatura camerei; 80 g piure de castane

 

pentru decor: 1 pară; 3 linguri de zahăr; 4-5 linguri de apă

Mod de preparare: Pentru blat, topeşte într-o cratiţă zahărul şi mierea până capătă o culoare brun-aurie. Pe urmă, ia cratiţa de pe foc şi adaugă untul cu grijă, amestecând încontinuu. Adaugă nucile, vanilia şi fulgii de porumb.

Între timp, unge cu unt o formă de tort cu diametrul de 25 cm şi răstoarnă compoziţia crocantă, presând-o cu grijă cu ajutorul unei spatule.

Pentru blatul din foi de plăcintă, încinge cuptorul la 180˚C. Aşază foile de plăcintă una peste alta, apoi taie din ele discuri de mărimea formei de tort (25 cm în diametru). Unge cu unt fiecare foaie, iar pe ultima, cu albuş, apoi presară nuci şi zahăr deasupra. Dă la cuptor blaturile câte 10-15 minute până devin aurii.

 

Pentru cremă, fierbe laptele cu zahărul şi vanilia. Mixează ouăle cu făina şi adaugă-le peste laptele fierbinte. Pune totul pe foc şi amestecă încontinuu până când se îngroaşă compoziţia. Lasă deoparte să se răcească.

După ce amestecul s-a răcit, adaugă untul, piureul de castane şi omogenizează totul cu o spatulă.

Crema rezultată las-o la rece cam o jumătate de oră, apoi, cu ajutorul unui poş, toarnă biluţe de cremă deasupra blatului de tort. Adaugă un blat de foi subţiri peste crema de castane, apoi iarăşi un strat de cremă, încheind cu un blat de foi deasupra căruia să aşezi felii de pere caramelizate.

Pentru decor, amestecă zahărul cu apă şi fierbe-le pe foc mic, până obţii un sirop. Feliază para, trece-o prin siropul de zahăr, apoi aşeaz-o într-o tavă şi, în final, dă-o la cuptor, timp de 40-50 de minute.

Tort cu cappuccino

 

Ingrediente: blat: 200 g zahăr; 175 g făină; 100 g unt; 50 ml lapte; 50 g cacao; 3 ouă mari; 1 plic praf de copt; 1/2 linguriţă sare; 6 lg cafea fierbinte; 1/2 linguriţă scorţişoară

 

crema: 100 g ciocolată albă; 200 g smântână pentru frişcă; 1 lg cafea tare; 1 lg esenţă de vanilie

Mod de preparare: Pregăteşte 2 tăvi cu diametrul de 20 cm, tapetează baza cu hârtie de copt, unge pe laterale cu puţin unt şi presară cacao, având grijă să fie distribuită uniform şi să nu rămână surplus.

Preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade; mixează untul moale cu zahărul până obţii o cremă pufoasă. Adaugă ouăle pe rând şi mixează câte un minut după fiecare adăugare.

Făina o amesteci cu cacaoa, praful de copt, sarea şi scorţişoara. Toarnă jumătate din cantitatea de făină peste compoziţia de unt şi ouă şi mixează uşor până se încorporează complet. Toarnă laptele şi amestecă uşor, apoi adaugă restul de făină. La sfârşit pune şi cele 6 linguri de cafea şi omogenizează. Împarte compoziţia în cele două tavi în mod egal şi introdu tăvile la cuptor, pentru 25-30 de minute.

 

Pentru cremă, topeşte ciocolata cu 100 ml de frişcă la bain marie. Când compoziţia este omogenă, iar ciocolata topită, pune deoparte vasul şi adaugă esenţa de vanilie. Lasă la răcit, iar când a ajuns la temperatura camerei, bag-o pentru jumătate de oră în congelator.

Restul de 100 ml de frişcă mixează-l bine cu jumătate de linguriţă de zahăr vanilat. Scoate crema din congelator şi amestec-o bine de tot, apoi uşor încorporează frişca bătută.

Pune un blat pe un platou, jumătate din cremă, celelalt blat şi apoi restul de cremă, iar de jur
împrejurul tortului, împrăştie fulgi de ciocolată.

Distracţie plăcută!

 

 

Irina B.

sursa foto: goodfon.com

Publicat in: august 2013
Etichete pentru acest articol: desert, gastronomie, retete culinare, retete torturi
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement