O istorie delicioasa

Home « Rețete « Meniuri petrecere
Cine nu a savurat vreodată o înghețată? În zilele călduroase de vară sau la o despărțire dureroasă? Cu toții am gustat măcar celebra înghețată sub diferite forme. Bineînțeles că nu a existat dintotdeauna, însă istoria ne spune că în vremurile de demult oamenii foloseau diferite forme predecesoare al înghețatei actuale.

La început, înainte de inventarea frigiderelor moderne, înghețată era un lux rezervat ocaziilor speciale. Prepararea ei era destul de laborioasă. Gheața era tăiată de pe lacuri în timpul iernii și depozitată în ghețarii speciale, bine izolate termic. Înghețata era preparată manual într-un castron mare înconjurat de gheață și sare. Temperatura ingredientelor era micșorată de amestecul de gheață pisată cu sare. 

În a doua jumătate a secolului înghețata a devenit populară în întreaga lume, după ce refrigerarea a devenit un procedeu ieftin, iar salariile au crescut în țările dezvoltate, iar oamenii puteau să-și permită micul lux al cumpărării ei. A fost o adevarată explozie de magazine și de tipuri de înghețată. Vânzătorii și producătorii au început o adevărată competiție a ofertelor originale și ieftine. Restaurantele Howard Johnson se numeau ele însele “o lume cu 28 de arome”. Baskin-Robbins ofereau 31 de arome, “câte una pentru fiecare zi a lunii”. Astăzi, compania oferă mai mult de 1000 de varietăți.

Printre atâtea rețete și arome, haideți să pătrundem puțin și în istoria înghețatei. Originile ei sunt destul de neclare. Multe civilizații antice au fost cucerite de un predecesor al înghețatei actuale. Mesopotamia e recunoscută ca deținând primele locuri special concepute pentru răcirea alimentelor (datând de acum 4000 de ani), amplasate pe malul râului Eufrat, unde persoanele înstărite își depozitau alimentele. Faraonii Egiptului solicitau să li se trimită gheață pe mare. În secolul V înainte de Hristos, grecii vindeau conuri de gheață amestecate cu miere și fructe.

În Imperiul Roman, împăratul Nero (37-68 e.n.) poruncea să-i fie aduse gheața și zăpada din munți pentru a fi combinate cu fructe și miere pentru a le da savoarea mult apreciatei înghețate. Se pare totuși că înghețata își are originea în curiozitățile culinare ale Împăratului Tang din Shang, China, (1675-1646 i.e.n.), care adoră amestecul zăpezii cu siropul de fructe și lapte. Marco Polo a fost cel care în 1295 a făcut cunoscut rolul laptelui în înghețată, preluând ideea din China și aducând-o în Italia. Amestecarea laptelui cu gheața avea meritul de a face desertul mai cremos, prin urmare, această idee a prins foarte repede la nobilimea vremii, devenind un ingredient mult râvnit la dineurile fastuase organizate în acea perioadă.

Din Italia, “laptele înghețat” a ajuns în Franța, în secolul 16, prin Catherine de Medici care a devenit regina Franței prin căsătoria cu Henry al II-lea. Curând după instalarea acesteia în Franța, mulți dintre bucătarii francezi pregăteau acest desert ca pe o specialitate delicioasă. Nu a mai durat mult până când un bucătar francez și-a deschis un magazin special pentru a vinde înghețată, fiind primul care a adăugat aroma de ciocolată sau de căpșuni pe laptele înghețat.

În America a ajuns în secolul 18, în 1776 fiind deja deschis primul magazin ce vindea exclusiv înghețată la New York. În 1903, Italo Marchiony, un bărbat care vindea înghețata pe străzile New York-ului, a inventat cornetul de înghețată și a obținut un brevet pentru ideea sa. Cupa de vafă a fost creată, deoarece Italo era sătul ca oamenii să plece cu cele de sticlă sau să le spargă.

Odată cucerită întreaga lume de aroma ispititoare, invențiile dedicate îmbunătățirii ei nu au ezitat să apară. În afara sortimentelor clasice de arome, există și alte sortimente de înghețată, cum ar fi: șuncă, pește, pâine neagră, apă de trandafiri, ficat de gâscă, caviar, caracatiță, cartofi, cărbuni, morcovi, porumb etc. care sunt consumate de un număr redus de oameni și sunt categorisite drept "ciudate". 

Sursa foto: special.gustos.ro
Narcisa Morariu
Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: inghetata, arome, desert, lapte, istorie
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement