Picnicul perfect sau evadarea din banalitate!

Home « Rețete « Meniuri petrecere

A venit vara ceea ce înseamnă, bineînțeles, multă căldură și zile din ce în ce mai lungi. Asta nu poate însemna decât mai mult timp pentru picnicuri în aer liber, petreceri și grătare. Iarba proaspătă, soarele strălucitor, mâncarea ușoară și delicioasă- ce să nu îți placă la un picnic? Cu coșul plin de bunătăți și echipați corespunzător ne-am decis să vă împărtășim din rețetele pe care le punem în aplicare când ne pregătim de picnic.

 

Idei la îndemâna oricui!Familie la picnic

Așa că, fără să ne lungim prea mult la vorbă, vă sfătuim să vă îmbrăcați tricourile și pantalonii scurți, să vă puneți tenișii in picioare și să vă luați paletele de badminton cu voi. Că doar nu ne ducem la iarbă verde doar pentru a mânca. Fie că ne întrecem la volei și badminton, că formăm echipe de fotbal sau că ne ascundem prin pădure pentru v-ați ascunselea ca în copilărie, fiți pregătiți de distracție! 

Ține cont de faptul că este vară așa că mâncarea poate deveni într-o clipă un adevărat pericol pentru sănătatea ta. Pentru a nu te trezi cu o indigestie optează pentru mâncăruri ce pot fi servite la temperatura camerei, fără sosuri sau ingrediente perisabile în contact cu căldura de afară. Evită preparatele ce necesită tăiere și alege-le pe cele ce implică doar folosirea unei furculițe sau ce pot fi ținute în mână.

De-ajuns cu vorba. Să vină rețetele!!

 

1. Bruschete cu prosciutto, pepene galben și oțet balsamic Name

O clasică a aperitivelor italiene, bruschetta este exemplul perfect de simplitate şi bun gust.

Ingrediente:

- 16 felii de toast

- 168 g de prosciutto feliat subțire

- 1 pepene galben sau cantaloupe

- oțet balsamic învechit

 

Spre deosebire de alte rețete de bruschette, în cazul acesteia nu va trebui să freci feliile de toast cu usturoi și nici să le stropești cu ulei. Curăță pepenele galben cu un cuțit econom. Așează feliile subțiri de prosciutto și cantaloupe intercalat pentru un plus de rafinament estetic. Stropește bruschettele cu puțin oțet balsamic învechit.


Timp de preparare: 10 minute

Calorii: 57 cal/ porția

Porții: 4 (4 persoane)

 

2. Wrap de pui cu mango, busuioc și mentă Name

Renunțăm la tradiționalele sandwich-uri cu salam și brânză topită, în favoarea unuia cu pui, busuioc și mentă. Nici pâinea nu mai e din cea clasică, ci am optat pentru o pâine lavas- sau lipie.

Ingrediente:

Pentru pui:

- 1 cățel de usturoi

- 1/2 șalotă

- 1/4 cească de frunze proaspete de busuioc

- 1/2 linguriță de sare aspră

- 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin

- 1/4 linguriță de scorțișoară

- piper proaspăt

- 2 jumătăți de piept de pui, dezosat și fără piele, în jur de 336 g

Pentru dressing:

- 1/2 șalotă

- 1/2 mango, decojit și tăiat în bucăți de 5 cm

- 2 lingurițe de suc de lime proaspăt

- un vârf de cuțit de piper roșu

Pentru asamblare:

- 4 pâini lavas sau lipii

- 1/2 mango, curățat și tăiat în bucăți de 1 cm

- 8 frunze de busuioc proaspăt

- 8 frunze de mentă proaspătă

 

Încălzește din timp cuptorul la 375 de grade. Toacă fin usturoiul și șalota. Adaugă busuiocul și uleiul și amestecă până ce obții o pastă groasă. Încorporează în amestec și sarea, scorțișoara și piperul. Odată terminată operațiunea de amestecare, ia bucățile de piept de pui și crestează-le ușor pe ambele părți. Ai grijă să nu faci crestăturile mai mari de 1 cm. Freacă-le apoi cu amestecul de busuioc pentru a le putea introduce în cuptor. Dar până la introducerea lor în cuptor e nevoie mai întâi să așeza-ți o foaie de copt în tavă, pentru a preveni lipirea și arderea preparatului. Puiul va sta la cuptor pentru aproximativ 12- 15 minute. După ce se răcește complet taie bucățile de piept de pui în bucăți mici și lasă-le deoparte.

Și cât stau bucățile de pui la relaxare, noi ne apucăm să preparăm dressing-ul. Toacă fin șalota și pune-o într-un bol de mixer. Adaugă bucățile de mango și amestecă până se omogenizează. Adaugă sucul de lime și piperul roșu și amestecă bine. Deși poate părea grea asamblarea wraps-urilor este de fapt o treabă destul de ușoară. Împrăștie cam 1/4 de ceașcă de mango în centrul unei pâini lavas. Acoperă cu bucățile de piept de pui, mango și ierburi. Rulează în diagonală pentru a forma un con. Ai văzut că nu a fost atât de dificil pe cât credeai?

 

Timp de preparare: 35 minute

Calorii: 398 cal/ porția

Porții: 4 (4 persoane)

 

3. Salată de porumb cu dovlecel Name

Pentru cei care preferă să mănânce mai sănătos avem soluția. Salata de porumb cu dovlecel este perfectă pentru cei aflați la regim sau pentru vegetarieni.

Ingrediente:

- 4 căni de boabe fierte de porumb

- 2 dovlecei mici, foarte subțire feliați

- 2 legături de ceapă verde, tocate mărunt (doar părțile albe)

- 1/2 ardei roșu, tăiat în fâșii subțiri

- 1/4 ceașcă de pătrunjel tocat fin

Dressing:

- 1/4 ceașcă de suc proaspăt de lime

- 1 linguriță de muștar Dijon

- 1/3 ceașcă de ulei de măsline extravirgin

- sare și piper, după gust

 

Pentru a face dressing-ul este necesar să amesteci sucul de lime cu muștarul Dijon. Toarnă ușor apoi și uleiul de măsline și condimentează cu sare și piper, după gust. Toarnă-l într-un recipient ce se închide ermetic, pentru a nu oxida. Într-un castron mediu amestecă boabele de porumb, dovleceii, ceapa și ardeiul roșu. Presară pe deasupra pătrunjel.

Acoperă și lasă peste noapte în frigider. Când pleci la picnic ia caserolele cu salată, toarnă sosul, amestecă bine și servește rece.

 

Timp de preparare: 15 minute

Calorii: 265.5 cal/ porția

Porții: 6 (6 persoane)

 

4. Bezele cu nuci Name

Următorul desert este preluat de la simpaticul chef Horia Vârlan, pe care îl știi probabil de la emisiunea Cireașa de pe tort. Este un desert plin de savoare, ușor și delicios.

Ingrediente:

- 1/2 cană de miez de nucă pisat

- 1 și 1/4 pahare de zahăr praf

- 3 albușuri de ou

- un plic de zahăr vanilat

- coaja rasă de la 1/2 de lămâie

- un vârf de cuțit de sare

- o linguriță de ulei de floarea soarelui

 

Încinge cuptorul la 150 de grade înainte de a te apuca de preparat bezelele. Primul pas este de a separa albușurile de gălbenușuri, introducându-le pe primele la frigider pentru 30 de minute. După ce a trecut jumătatea de oră, torni peste ele praful de sare și le bați spumă. Adaugi zahărul treptat amestecând în continuare, până devine spuma compactă. Cu alte cuvinte dacă întorci bolul, spuma nu are voie să curgă sub nici o formă. Adaugi frumos și restul de ingrediente, excepție fiind uleiul, amesteci ușor și cu grijă ca să nu se înmoaie spuma.

Folosinf o linguriță, așează gogoșele de mărimea unei nuci pe tava unsă întâi cu ulei și tapetată apoi cu hârtie de copt. Introdu tava în cuptor și lasă bezelele să se coacă preț de 15-20 de minute, până se rumenesc ușor. După ce le scoți din cuptor, ai grijă cum le dezlipești din tavă. Pentru a nu se fărâma desprinde-le cu vârful unui cuțit. Servește-le cu nuci măcinate pe deasupra sau cu topping de ciocolată.

 

Timp de preparare: 1 oră

Calorii: 474 cal/ porția

Porții: 3 (3 persoane)

 

5. Aqua Fresca di Frutta Name

Sau cu alte cuvinte un fel de apă de fructe proaspătă și rafinată. Delicioasă pentru a te răcori în timpul pauzei de badminton.

Ingrediente:

- 1 pepene cantaloupe mare sau 1/2 pepene verde, curățat de semințe și tăiat cubulețe

- 1 și 1/2 căni de apă

- 1/2 cană de zahăr, plus încă puțin pentru gust

- suc proaspăt de la 2- 3 lime

- un vârf de cuțit de sare

 

Pepenele cantaloupe va trebui să îl transformi cu ajutorul unui blender în piure. Bineînțeles că vei strecura piureul printr-o sită fină, pentru a îndepărta pulpa. Într-o carafă amesteci apoi piureul strecurat cu apă, zahăr, suc de lime și sare, după gust.

 

Timp de preparare: 5 minute

Calorii: 66 cal/ porția

Porții: 4 (4 persoane)

 

Picnic reușit îți dorim și te așteptăm cu propuneri pe site!

Autor:  Calițu Oana

Publicat in: mai 2012
Etichete pentru acest articol: apa de fructe, bezele, bruschete, mai, mango, picnic
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement