Prajitura boema, pentru sarbatori supreme

Home « Rețete « Meniuri petrecere

Boema este genul de prăjitură pe care n-o poţi refuza nici măcar la 12 noaptea. Cremoasă, densă şi foarte aromată, prăjitura cu nume "boem" se potriveşte perfect pentru masa de Crăciun sau în noaptea de Revelion, când se cade să ne "îndulcim" la început de an nou cu un desert pe măsură.

Prăjitura Boema

Ingrediente blat: 6 ouă; 6 linguri zahăr; 6 linguri făină; 3 linguri cacao; 3 linguri ulei; 3 linguri apă rece; 1 plic praf de copt; 1 praf de sare
crema: 400 g smântână; 300 g brânză dulce de vaci; 150 g zahăr pudră; 10 g gelatină; 2 pliculeţe zahăr vanilat
sirop: 200 g apă; 150 g zahăr; esenţă de vanilie
glazura: 250 g zahăr pudră; 100 g unt; 2 linguri miere; 1 linguriţă cacao

Mod de preparare: Separăm albuşurile de gălbenuşuri; pe primele le batem cu un praf de sare, zahăr şi apă rece, până se întăresc; gălbenuşurile le frecăm cu ulei, apoi le adăugăm în albuşuri. Între timp, cernem făina cu cacaoa şi praful de copt, apoi le încorporăm cu grijă în compoziţia de mai sus.

Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, turnăm compoziţia şi o băgăm în cuptor, la foc potrivit, preţ de 20 de minute, până se întăreşte. Blatul astfel rezultat îl tăiem în două foi egale şi le lăsăm într-un loc răcoros.

Pentru prepararea cremei, mixăm smântâna cu brânza de vaci, cu zahărul pudră şi cu cel vanilat, apoi adăugăm şi gelatina hidratată în apă rece şi apoi topită la bain-marie. Paralel, fierbem apa şi zahărul pentru sirop, apoi îl lăsăm să se răcească.

Aşezăm primul blat, îl însiropăm bine, turnăm cremă deasupra, apoi aşezăm al doilea blat, pe care îl însiropăm, după care presăm uşor cu mâna blaturile şi dăm la rece cam două ore.

Între timp, pregătim glazura de cacao. Punem într-o crăticioară zahărul pudră şi mierea la topit, timp de 10 minute, amestecând continuu; adăugăm şi cacaoa, apoi oprim focul şi încorporăm câte un pic untul, amestecând energic până ce terminăm toată cantitatea de unt. La final, glazurăm prăjitura şi-o decorăm cu frişcă şi fulgi de ciocolată.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com
 

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: gastronomie, prajitura Boema, retete culinare, retete prajituri
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement