Desertul de care este indragostit Jamie Oliver

Home « Rețete « Specialități

Italia este renumită pentru cele mai bune produse de patiserie din lume, faimoase pentru unicitatea aromelor si gustul divin.

Unul care se încadrează este Sfogliatella, care, deşi seamănă cu un croissant, umplutura de ricotta îl face să fie un desert de-a dreptul demenţial.

Acest desert are o poveste veche, datând din secolul al XVIII-lea, creată în mănăstirea Santa Rosa, în Conca dei Marini, în provincia Salerno, din Italia, sub numele de Sfogliatella Santa Rosa.

Încă de la apariţia ei, Sfogliatella a cucerit pe toată lumea, fiind potrivită atât pentru micul dejun, cât şi pentru o gustare rapidă.

Aluatul este întins pe o masă mare, stropit cu grăsime (unt, untură), apoi întins cu o rolă elveţiană şi tăiat în mai multe straturi. Discurile sunt tăiate în formă de buzunare, umplute cu cremă de ricotta, apoi coapte până capătă o crustă.

În Napoli, pateurile foietate sunt uneori numite "sfogliatella Riccia" ("buclat"), pentru a se distinge de "pateurile foietate frolla", care utilizează un aluat fraged şi nu formează straturi caracteristice pateurilor autentice Sfogliatella.

În forma actuală, cu ricotta, este servită de prin anii 1900, când brutării italo-americani, în special cei din zona oraşului New York, au creat ceea ce au numit "coadă de homar", umplută cu o cremă dulce, similară cu frişca.

Atât de mult a prins la public, încât, şi în prezent, cele mai bune brutării fac în continuare aceste "cozi de homar", umplute cu cremă dulce de riccota.

Nu e de mirare că până şi Jamie Oliver s-a declarat fanul acestui desert uşor crocant, cu arome şi gust autentice italieneşti.

Dat fiind faptul că Jamie şi-a petrecut în Italia luna de miere şi a fost bucătar în două restaurante cu specific italian, The River Café şi London’s Neal Street, iar în prezent deţine lanţul de restaurante Jamie's Italian, era practic imposibil să nu se îndrăgostească de acest aluat pufos umplut cu cremă de riccota.

 

Irina B.

sursa foto: 123rf.com

Publicat in: iulie 2013
Etichete pentru acest articol: bucataria italiana, desert, gastronomie, Sfogliatelle
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement