Dulciurile copilăriei

Home « Rețete « Specialități

Copilaria este cea mai frumoasă perioadă a vieții, este perioada în care lumea iți pare o poveste magică cu zane și monștri și unde bunicii sunt protectorii absoluți ai copilului care mai face din când în când câte-o trăznaie.

Cât timp ești copil trăiești într-o lume lipsită de griji, plină de veselie și de jocuri. Copilăria ne pregătește pentru viață dar nu ne lasă niciodată să uităm mirosul de mere, de laptele , de mirosul de pâine coaptă care ne îmbia de la mare distanță.

Amintirile copilariei nu se uită niciodată, mai ales cele care implică preparate delicioase, cum numai mamele și bunicile știu să facă.

Cu toții ne amintim cu plăcere de dulciurile pe care le consumam cu atâta poftă. Fie ca e vorba despre crema de zahar ars, orez cu lapte, faguri, savarine sau pișcoturi, fiecare dintre noi avem o amintire specială din vremea copilăriei.

Unele dintre dulciurile făcute în casă au rămas populare până azi, de aceea ne-am gândit să vă prezentăm rețetele celor mai iubite deserturi din copilărie.

Șerbetul

Poți face șerbet din numeroase fructe, precum zmeură, cireșe, portocale, căpșuni, lămâi, fragi etc. Dacă nu folosești fructe, alte variante sunt ciocolata și vanilia.

Pentru un aspect deosebit al șerbetului tău, trebuie să filtrezi foarte bine sucul de fructe. Nu este nevoie neaparăt să folosești zeamă de lămâie în rețetele de șerbet cu fructe acre.

serbet.jpg

Folosește un kilogram de zahăr la o jumătate de litru de suc de fructe și puțină apă. Stoarce fructele, pentru a obține sucul. Apoi, amestecă sucul de fructe cu zahărul la foc mic, până când acesta din urmă se topește. Dacă apare spuma la suprafața compoziției, se înlătură ușor. Se mai ține pe foc compoziția pentru ca aceasta să se îngroașe suficient de mult încât să poată forma bobițe (nici prea moi, nici prea tari), la contactul cu apa rece. Poți testa acest lucru punând puțină compoziție într-un recipient cu apă rece.

Oala se ia de pe foc și se acoperă cu un prosop de bucătărie care a fost udat și apoi stors bine. După ce compoziția se mai răcește puțin, când este calduță, se amestecă în ea într-o singură direcăție, observând dacă își schimbă culoarea. Ar trebui să devină mată. La final, șerbetul se toarnă în borcane cu atenție, pentru a nu rămâne goluri de aer.

Savarine

Rețetă pentru 12-16 porții (în funcție de mărimea formelor)

-  6 ouă
- 7 linguri de pesmet
- 6 linguri de zahăr
- 1 praf de sare

Pentru sirop aveți nevoie de:

- 2 pahare de apă

- 1 pahar de zahăr

- rom sau esență de rom

- 500 ml smântână dulce pentru frișcă

- 2-3 linguri de zahăr pudră

- gelatină, întăritor de frișcă (facultativ, este util să folosiți unul dintre aceste ingrediente pentru stabilizare)

- gem, dulceață, jeleu (de care preferați)

savarine.jpg

Ouăle se separă, galbenușurile se mixează cu 3 linguri de zahăr până se albesc și se formează o cremă consistentă. Albușurile se bat spumă tare cu praful de sare, se adaugă cele trei linguri de zahăr rămase și se bat în continuare până la dizolvarea completă a zahărului. În crema de galbenușuri se adaugă pesmetul, apoi spumă albușurilor și se amestecă prin mișcări verticale până la omogenizarea completă.

Se pregătesc formele de savarină, se ung cu unt sau margarină solidă și se tapetează cu făină, apoi se împarte în mod egal aluatul în forme.

Se așează într-o tavă și se introduc în cuptorul preîncălzit la 190 de grade, pentru 15 minute (preferabil să se facă testul cu o scobitoare introdusă într-una din savarine, dacă aceasta iese curată înseamnă că sunt gata).

Între timp, se fierbe apa cu zahărul pentru sirop, doar câteva clocote și se adaugă esența de rom sau vanilie, în funcție de cât de aromat vă place.

Savarinele se scot fierbinți din forme și se plonjează în sirop. Se vor însiropa foarte repede, pesmetul absoarbe lichidul. Se scot din sirop și se aseaza pe o tavă.

Se bate frișca spumă foarte tare (recomand folosirea smântânii naturale, așa numitele preparate de “frișcă vegetală” au un gust net inferior celei naturale). Se îndulcește cu zahărul și se mai bate foarte puțin (cu grijă să nu se separă). Eventual se stabilizează cu întăritor de frișcă sau gelatină.

După ce se răcesc, se taie un căpăcel fiecărei savarine. Baza se ornează cu frișcă turnată cu posul cu deschizătură stelată, căpăcelul se unge cu un gem (dulceață, jeleu) după preferință și se așează ușor peste frișcă. Se poate orna cu friscă și căpăcelul. Obligatoriu se dau la rece înainte de a fi servite, savarina nu are farmec dacă nu e foarte rece.

Sursă: www.retetecalamama.ro

Marina Plopeanu

Publicat in: august 2012
Inapoi la categoria «« Rețete

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement