Martipanul de azi

Home « Rețete « Specialități
Un dulce cu un parfum ce reuseste sa lase o urma adâncă și o aromă inconfundabilă, marțipanul este unul dintre primele produse de cofetărie, care a ramas in formă neschimbată pâna in ziua de azi.  Egiptenii au fost privilegiati sa descopere marțtipanul și, se fac vinovați de inventarea acestuia.  Ei considerau acest deliciu hrana zeilor. Fiind perfecționat de perși si adus in Europa, în Roma antică, marțipanul este preparat din pudră de migdale, zahăr, albus de ou si arome. In vechime se folosea mai ales apa de trandafiri, dar si fistic si sirop de stânjenei atât pentru aromă, cât si pentru culoare.

Legendele plastilinei dulci

Termenul de marțipan are origine arabă, si vine de la "mautaban" care are sensul de "cineva care sta ca un rege". "Mautaban" se numea si o monedă din Bizant, care pe o parte avea chipul lui Iisus. Pe la 1200 venețienii foloseau această monedă cu numele de "marzapane".

Marțipanul, aproape identic cu cel din ziua de azi, a fost făcut de vechii perși (pe teritoriul Iranului de astăzi), acum aproximativ 3.000 de ani. Baza rețetei a fost luată de la egipteni, care preparau un fel de marțipan lichid, din pudră de migdale si miere. La acel moment combinația era unul din puținele dulciuri cunoscute, altul decat mierea si pasta de sfeclă, astfel ca era foarte apreciat, motiv pentru care egiptenii l-au folosit ca monedă de schimb. Pe calea Nilului, marțipanul egiptean a ajuns la perși și de aici, in Imperiul Roman.

O legendă din Italia spune ca marțipanul a fost creat, din greșală de calugarițele de la o mănastire din Palermo. Acestea asteptau vizita Papei si in onoarea lui au facut o prajitură, in care, din grabă au pus pudra de migdale, in loc de faină. Nu și-au dat seama de eroare, dar papa a fost fascinat de gust.

În timpul Renașterii, in Franța, maeștrii cofetari au folosit capacitatea marțipanului de a fi modelat in figurine numite "massepains". 
Cofetarii germani sunt, și in zilele noastre, recunoscuții ca fiind cei mai priceputi maestrii in prepararea martipanului.
 
Sursa foto: culinar.ro
Roxana Samfira
 
Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: martipan, bucatarie, legenda, reteta
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement