Specialități culinare din Deltă

Home « Rețete « Specialități

   Se spune că nu ai mâncat cu adevărat mâncare din pește dacă nu ai ajuns în Delta Dunării, recunoscută atât pentru pesajele sale naturale incredibile, cât și pentru bucătăria pescărească. Locuitorii Deltei reușesc să uimescă chiar și cel mai priceput bucătar cu modurile lor inedite de a prepara mâncărurile din pește.

    Cum era de așteptat, peștele stă la baza majorității mâncărurilor, iar odată ajuns aici, vei descoperi că imaginația în ale gătitului nu are limite.  

    Pescarii din Deltă prepară înotătoarele, capul și coada înainte de a găti peștele, pentru că, astfel, mâncarea este mai bogată în arome. În ceea ce privește tăierea și curățarea peștilor, bucătarii din această zonă preferă să-l cresteze pe o parte pentru a putea  fi preparați mai rapid și unifom, și de asemenea, acest tip de crestare ajută la mărunțirea oaselor mari.

   În Delta Dunării vei gusta diverse combinații de mâncăruri pe bază de pește la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Boșuri, plăchii, umpluturi de pește în roșii, în ardei, în dovlecei, sarmale, pește umplut cu diferite compoziții, saramuri, marinate, tocănițe, chifteluțe, fierturi, prăjeli, grătare și tot felul de alte minunății la cuptor.
 
    Și pentru că nu poți să megi în Delta Dunării fără să mănânci saramură de pește, vă prezentăm o rețetă specifică locului:

    Secretul acestei rețete constă în condimentele folosite. În afară de crapul mustăcios, vă mai trebuie:

  • 2-3 roșii coapte

  • 1-2 ardei iuți

  • 1 ardei capia sau gras dar să fie roșu

  • 2-3 caței de usturoi

  • o foaie de dafin

  • piper boabe (negru, roșu, verde. Daca ai, din toate. Daca nu, doar negru)

  • cimbru, salvie, patrunjel verde și desigur multă sare

   Cum preparăm:

  1. Se curăță peștele de solzi, se eviscereaza și se scot branhiile.

  2. Se îndepărteaza capul și coada pe care le puteți folosi la ciorba de pește.

  3. Se scoate osul amar, adică osul mic, triunghiular aflat la ceafa peștelui, acolo unde se termină coloana vertebrală.

  4. Peștele se taie în bucăți și se așează pe grătarul încins și uns cu ulei, cu partea cu piele în jos. Când se desprinde ușor de grill, intoarceti-l.

  5. Se coc roșiile și ardeiul pe grill sau pe o tablă specială pentru așa ceva, apoi se decojesc și se toacă mărunt.

  6. Într-un vas cu capac, pregătiți un pat din usturoi zdrobit, cimbru, ardei iute tocat, salvie și sare grunjoasă.

  7. Pe măsură ce peștele-i gata, se va pune în vas și va fi acoperit cu un capac.

  8. Între timp puneți la fiert o oală cu apa și condimente: ardei iute tocat, piper boabe, foi de dafin, cimbru și sare. Când începe să fiarbă, se adauga roșiile și ardeiul tocat și mai lăsați câteva minute. Se toarnă infuzia obținută peste crap astfel încât să-l acopere complet (600-700 ml apă) și îl mai lăsați 10 minute să se odihnească.

  9. Se asezonează cu patrunjel verde proaspăt tocat.

Serviți fierbinte cu mămăliguță și ardei iute!

Marina Plopeanu


 

Publicat in: iunie 2012
Etichete pentru acest articol: Delta Dunarii, preparate din peste, saramura de peste
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement