Zacusca de vinete si ardei rosu

Home « Rețete « Specialități

Sunt atât de încântată să împărtăşesc această reţetă cu voi. Am crescut consumând legume (roşii, castraveţi, vinete, ardei roşu etc.), deşi nu erau gustările mele preferate. Trebuie să recunosc că, la fel ca majoritatea copiilor, uram legumele, însă, odată ce am crescut, am realizat cât de delicioase pot fi!

Toamna, este de necrezut câte mâncăruri se pot face. Şi, mai ales, cât de gustoase sunt! Menite ca o gustare, un aperitiv sau fel principal, legumele de toamnă colorează frumos farfuria şi felurile de mâncare indiferent de opţiunea aleasă. De departe, cea mai renumită reţetă de toamnă este zacusca, fie cu ciuperci, cu vinete, cu ardei roşu, fie cu hribi, cu ghebe, cu peşte.

Această reţetă de mai jos este reţeta mamei mele, pe care am modificat-o doar un pic. Reţeta mamei mele solicită aproape o cantitate dublă de ulei şi una de sare, aşa că am încercat să fac această reţetă un pic mai sănătoasă, fără să existe o diferenţă notabilă. Are acelaşi gust ca al mamei mele.

Zacusca presupune coptul vinetelor şi al ardeilor. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este folosirea unui grătar sau a unei plite. Trebuie să lăsaţi legumele pe grătar până se "carbonizează", apoi le curăţaţi şi eliminaţi seminţele ardeilor. Apoi trebuie să sterilizaţi borcanele în care va fi depozitată zacusca.

Tehnica de sterilizare presupune fierberea borcanelor în apă fierbinte pentru aproximativ 10 minute. După aceea, chiar înainte ca zacusca să fie gata pentru conservat, puneţi borcanele în cuptor, la 180 de grade F, timp de 10 minute.

Zacuscă de vinete şi ardei roşu

Ingrediente: 2.5 kg vinete coapte; 2 kg ardei gras roşu copţi; 2 kg ardei iuţi copţi; 1 kg ceapă tocată; 1 l de ulei vegetal; 1,5 l sos de roşii; 5 linguri de sare; 2 linguri de piper negru măcinat; 5 frunze de dafin

Pentru coacerea vinetelor, asiguraţi-vă că le faceţi găuri cu un cuţit, astfel încât acestea să nu explodeze. Coaceţi-le până devin moi şi carbonizate. După ce vinetele s-au răcit, îndepărtaţi-le coaja cu ajutorul unui cuţit (în cazul în care le-aţi gătit suficient, coaja ar trebui să se desprindă cu uşurinţă. Coaceţi şi ardeii, până când sunt aproape complet carbonizaţi. Lăsaţi-i să se răcească, apoi îndepărtaţi-le seminţele şi coaja.

 

Aşezaţi vinetele într-o strecurătoare şi lăsaţi să se scurgă uleiul în exces. Faceţi acelaşi lucru cu ardeii. Acest lucru poate dura aproximativ o jumătate de oră sau cam aşa ceva.

Următorul pas este tocarea măruntă a vinetelor într-un robot de bucătărie, dar nu până arată ca o pastă. Repetaţi acelaşi lucru cu ardeii.

Într-o cratiţă mare, încingeţi uleiul şi adăugaţi ceapa. Gătiţi ceapa până se înmoaie, asiguraţi-vă că nu se arde. Adăugaţi cu atenţie vinetele şi ardeii; amestecaţi folosind o lingură de lemn. Turnaţi sosul de roşii, condimentaţi cu sare, piper negru şi frunze de dafin. Necesită 3 ore de gătit la foc mediu, amestecând ocazional la fiecare 10 minute, astfel încât să nu se lipească de fundul cratiţei.

 

După aceea, turnaţi zacusca aşa fierbinte în borcanele care au stat cam 30 de minute la cuptor, la 150 de grade. Însă, mare atenţie, indicat este să nu umpleţi borcanele până sus, ci să lăsaţi cam 1 cm liber de la gura borcanului. Le înfiletaţi bine cu capace de metal şi le aşezaţi în cuptorul preîncălzit la 150 de grade, cam 30-40 de minute.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: jocooks.com

Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: gastronomie, retete culinare, retete zacusca, zacusca de vinete
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement