Afla sensul preparatelor ca sa stii ce sa comanzi

Home « Rețete « Tips & Tricks

Peninsula Italică abundă în restaurante şi buticuri care servesc o sumedenie de preparate tradiţionale gustoase şi extrem de parfumate. Până aici, totul e roz. Însă atunci când vine vorba să comanzi dintr-un meniu italian fără să cunoşti limba, toată intenţia ta de a mânca se poate transforma într-un dezastru.

Trebuie să recunoaştem că ni s-a întâmplat să comandăm după ureche sau după cum "sună" mai delicios, neştiind ce preparat se ascunde în spatele numelui buclucaş.

În cazul în care ai întâlnit cuvântul "arancina", acesta face referire la un preparat din orez umplut de obicei cu măruntaie de pasăre, prezentat sub formă de sferă, ca o portocală. "Bruschetta" ştim cu toţii ce înseamnă, însă pentru a elucida orice urmă de necunoscut, denumirea înseamnă acea felie de pâine integrală frecată cu usturoi, peste care se pune puţin ulei de măsline.

"Cannelloni" sunt nişte rulouri de paste făinoase umplute cu carne tocată, urdă, verdeţuri, toate gătite la cuptor sau fierte la "bain marie", în timp ce "caprese" este o salată alcătuită din felii de roşii cu mozzarella, capere, peste care se pune puţin ulei de măsline. Tot la capitolul mâncăruri uşoare, "carpaccio" este un fel de mâncare din felii foarte subţiri de carne crudă, de obicei de vacă, dar şi din felii de peşte (asezonate cu suc de lămâie şi ulei de măsline) sau din felii de legume.

Italia, fiind patria mamă a pastelor, imposibil să nu fi dat peste nişte denumiri de paste aparent nedescifrabile. "Farfalle" este acel tip de paste în formă de fluture sau de fundiţe, pe care, de obicei, italienii îl adaugă la supe, "fettucine" sunt tăiţei, "fidelini" sunt nişte paste foarte subţiri şi lungi, "fusilli" sunt paste scurte, în formă spiralată, iar "gnocchi" sunt găluşte mici, ovale sau sferice, cu aspect de scoică, care se fierb în apă. Există şi "gnocchetti", care sunt nişte gnocchi foarte mici.

"Linguina" desemnează acel tip de paste făinoase asemănătoare cu tagliatelle, dar ceva mai subţiri, "mafaldina" sunt nişte paste lungi, festonate (în italiană se mai numesc şi "reginette"), "ravioli" au formă dreptunghiulară, cu diferite umpluturi de carne, brânză etc, în timp ce "rigatoni" au forma unor tuburi scurte, cu striaţii la exterior.

Friptura de muşchi de vacă sau de viţel se traduce "filetto", iar acele rulouri alcătuite din felii subţiri de carne de viţel, de mânz, de curcan, cu diverse umpluturi şi cu salvie poartă numele de "involtini".

În materie de supe, cea din legume, verdeţuri, uneori şi şorici de porc, la care se adaugă orez sau paste se numeşte "minestrone", iar tăiţeii cu ouă, laţi de cca 2 cm şi lungi, specifici regiunii Toscana, se găsesc în supe sub denumirea de "pappardelle".

La felurile principale, printre cele mai renumite preparate se numără "bistecca fiorentina", o friptură de cca 600 grame de muşchi de vacă sau de viţel, "salsiccia" (cârnaţi din carne de porc tocată, amestecată cu diverse mirodenii) sau "saltimbocca", o mâncare italienească preparată din felii subţiri de carne de viţel, şuncă şi salvie.

Toate aceste delicatese merg stropite fie cu "alla bolognese", un sos de roşii după manieră bologneză, fie cu "alla carbonara", un sos de vin la care se adaugă ouă, ceapă călită, smântână, parmezan, şuncă afumată prăjită sau cu "arrabbiata", un tip de sos picant, bine condimentat.

Dacă îţi place pâinea şi vrei s-a ai pe masă, lângă felurile de mâncare comandate, atunci trebuie să ştii că "grissino" este un produs de panificaţie în formă de baton subţire, "ciabatta" este o pâine plată, crocantă, iar "crostini" este o pâine prăjită, frecată cu usturoi, peste care se adaugă puţin ulei.

Italia este renumită şi pentru faimoasele sale dulciuri, de la "tiramisu", "semifreddo", "amaretto" (biscuiţi cu migdale), "crostata" (prăjitură cu aluat fărâmicios, acoperită cu un strat de marmeladă şi coaptă în forme, la cuptor), până la "pandoro" (cozonac specific veronez, în formă de trunchi de con), "panettone" (cozonac tipic milanez, cu stafide, în formă de cupolă, preparat în special pentru Crăciun), "pannacotta" (sufleu din smântână, cu gelatină, zahăr, vanilie) sau "rondelini" (biscuiţi rotunzi, cu cremă de ciocolată între cele două părţi ale biscuiţilor).

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

 

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: bucataria italiana, desert, gastronomie, tiramisu
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement