Cum sa ne ferim de disconfort abdominal

Home « Rețete « Tips & Tricks

Odată cu sosirea sărbătorilor de iarnă, mesele îmbelşugate sunt motiv de bucurie şi voie bună pentru întreaga familie, însă se ştie că ce este prea mult, poate crea disconfort pentru organismul nostru! Nu sunt puţini cei care nu se pot abţine din a mânca mult şi bine de Crăciun şi Revelion.

Noroc că tot natura este darnică şi ne pune la dispoziţie remedii pe bază de plante care stimulează digestia şi ne asigură sărbători fără griji.

Fie că este vorba de cantitatea mâncării sau de calitatea acesteia, problemele digestive apar negreşit la majoritatea celor care nu se pot controla în faţa unei mese pline. Pentru a preveni astfel de situaţii, este indicat să mâncăm puţin şi des, să nu abuzăm de alcool, întrucât  organismul nu trebuie atacat cu grăsimi după perioada în care au fost consumate alimente de post.

Atunci când stomacul digeră greu, simptomele încep să-şi facă apariţia. Acestea nu trebuiesc ignorate, pentru că, în timp, pot deveni surse ale bolilor intestinale şi stomacale, cel mai bine fiind prevenirea acestora întru totul. În acest sens, se recomandă introducerea fibrelor vegetale în meniul zilnic, precum şi consumul de fructe şi legume.

Câteva remedii naturale sunt:

Fructul de papaya este bogat în minerale precum postasiu, magneziu, fier, calciu, dar şi vitamine, A, C şi E. Cu un conţinut sporit de beta-caroten, fructul de papaya, supranumit şi „fructul îngerilor”, are efecte asemănătoare pepsinei. Papaiana, enzima specifică acestui fruct, prezintă proprietăţi proteolitice, ajutând astfel la digestia lipidelor, reglând activitatea secretorie a stomacului şi stimulând secreţia biliară.

Coriandrul este recomandat în tratarea anorexiilor, depresiilor digestive, balonărilor abdominale, răcelii şi gripei. Proprietăţile stomahice (care favorizează digestia), carminative (calmează durerile şi favorizează eliminarea gazelor din stomac) şi antispastice stimulează pofta de mâncare. Datorită conţinutului de uleiuri volatile, lipide, amidon, substanţe minerale şi pectine, este folosit ca tonic al stomacului şi al intestinelor.
fructe
Urzica este o plantă erbacee care are în compoziţie substanţe de natură proteică şi glucidică, amine, steroli, uleiuri volatile, vitaminele B2, C şi K, săruri de calciu, fosfaţi şi provitamina A. Urzica este de un real ajutor în tratarea afecţiunilor renale şi digestive, curăţând de asemenea şi tractul intestinal. Are efect antiinflamator şi antihipertensiv, proprietăţile sale fiind recunoscute în numeroase tratamente cu întrebuinţări interne sau externe.

Indiferent de opţiunea aleasă, important este să mâncăm cu măsură, să nu ne lipsească fructele şi legumele din meniu, iar mişcarea, chiar şi în aer liber, ne ajută să avem o stare de bine.

surse imagini: goodfon.com

Autor: IRINA B.

Publicat in: decembrie 2012
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement