Cum sa preparam friptura de curcan

Home « Rețete « Tips & Tricks

Prepararea curcanului pentru seara de Crăciun necesită timp, preparat pentru care gospodinele trebuie să fie atente dacă vor să pună pe masă un curcan apetisant, care să îmbie toate simţurile invitaţilor!

Cum se coace curcanul
• Se încinge cuptorul la 180° C/ gaz 4.
• Se urmează rețeta, apoi se coace 40 de minute per kilogram pentru primele 4kg, apoi 45 de minute pentru fiecare kilogram peste această greutate.
• Se scoate folia și se mărește focul la 200° C/ gaz 6 pentru ultimele 30 de minute de coacere.

Cum se verifică dacă e făcut complet?
• Se înfinge o scobitoare în zona cea mai voluminoasă a coapsei și se colectează zeama scursă într-o lingură mare; aceasta ar trebui să fie aurie și limpede, fără vreo urmă de culoare roz. Dacă există urme roz, se dă din nou curcanul la cuptor 15 minute și se verifică din nou. Se repetă până ce zeama este limpede.
• Sau se folosește un termometru pentru carne: se înfige vârful în partea cea mai voluminoasă a pieptului și apoi a coapsei. Dacă termometrul indică o temperatură de 73° C sau mai mare, curcanul este pătruns complet.

Plan de acţiune pentru cina de la ora 19.00

1. Se scoate curcanul din frigider ca să ajungă la temperatura camerei. Se cântărește curcanul și se calculează timpii necesari: 40 de minute per kilogram pentru primele 4kg, apoi 45 de minute pentru fiecare kilogram în plus.

 

2. Se încinge cuptorul și se pregătesc toate ingredientele pentru rețeta de preparare a curcanului.
 

3. Se acoperă curcanul cu folie de aluminiu și se dă la cuptor. Se pregătesc garniturile, umpluturile și sosurile care nu sunt încă gata.

curcan4. Se crește temperatura cuptorului, se scoate folia (se unge curcanul, dacă așa menționează rețeta). Se dă din nou la cuptor pentru ultimele 30 de minute, împreună cu cartofii pentru copt.
 

5. Se scoate curcanul din cuptor și se verifică dacă e pătruns. Se crește temperatura cuptorului și se amestecă bine cartofii ca să se coacă pe toate părțile. Se pune și umplutura în cuptor, împreună cu alte garnituri. Se așază curcanul pe un platou de servit, se acoperă cu folie, apoi se prepară sosul.
 

6. Se mută totul pe farfurii pentru servit și se taie curcanul.
 

Gata, este timpul pentru servit cina!

surse imagini: retete-mancare.com

Autor: IRINA B.

Publicat in: decembrie 2012
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement