Plante considerate „straine” care totusi cresc in Romania

Home « Rețete « Tips & Tricks
Exista o lista de plante cu denumiri exotice despre care multa lume nu stie ca ele cresc de  zeci si sute de ani si pe pamantul romanesc. Mai jos sunt doar cateva exemple si sunt sigura ca sunt mai multe.
 
Fructele de goji: cresc si in Romania si se numeau pe vremea bunicilor nostri „catina de gard”.
Fructele de aronia: cresc si in Romania si se numesc „scorus salbatic”. Eu mi-am plantat in gradina si este o frumusete de copacel.
Fructele de cranberries: acestea sunt merisoarele romanesti care cresc pe toti muntii, alaturi de afine.
Ciuperci medicinale cum ar fi chaga, reishi si altele care sunt prafuri din categoria superalimentelor: cresc pe toti copacii din padurile din Romania, trebuie doar sa faceti efortul sa le luati, sa le uscati cum trebuie si sa le macinati foarte fin. Dar timpul nu ne permite mereu si preferam sa le cumparam din magazine naturiste in varianta raw si bio.
Kale: (se pronunta „cheil”) din familia verzei, este originara din Rusia. In anumite locuri mai exista cate o specie uitata si caruia intre timp i s-a dat alt nume, insa restul speciilor au cam disparut. Personal cunosc doar 10 feluri de Kale insa am auzit ca sunt foarte multe. Cititi la Wikipedia ce se spune despre aceasta plata cunoscuta in Europa inca de pe vremea romanilor. „Until the end of the Middle Ages, kale was one of the most common green vegetables in Europe. Curly-leaved varieties of cabbage already existed along with flat-leaved varieties in Greece in the fourth century BC. These forms, which were referred to by the Romans as Sabellian kale, are considered to be the ancestors of modern kales. Russian kale was introduced into Canada (and then into the U.S.) by Russian traders in the 19th century.” Deci, nu este o planta provenita din America asa cum spun multi, ci vine de pe meleagurile Europei.
Nautul, lintea neagra, rosie sau verde si altele: cresc de cand e lumea pe pamanturile romanesti insa doar putini le cunosc si le cultiva.
Hrisca, bobul, meiul, canepa si inul: cresc in Romania de pe vremea bunicilor si strabunicilor nostri.
Amaranth: sunt niste seminte asemanatoare cu semintele stirului, ambele fiind din aceeasi familie. Stirul este o buruiana comuna in Romania si semintele lui se pot folosi pentru a face faina. Despre proprietatile lui extraordinare am scris in aceasta postare.
Alfalfa greens sau sprouts: despre care tot auzeam prin filmele americane prin anii ’90, sunt de fapt vlastarii de lucerna.
Purslane: folosita in salatele americane si internationale, este de fapt „iarba grasa” romaneasca, pe care o consuma animalele.
Stevia din care se face indulcitorul 100% natural cu zero indice glicemic si zero calorii, numit Green Sugar. A nu se confunda cu „buruiana” numita ștevie din care se obisnuieste sa se faca supa prin Muntenia, ci stevia este o planta cunoscuta de bunicii nostri din vremuri de demult. Nu o foloseau prea des fiindca avea gust dulceag si nu stiau ce sa faca cu ea, insa o mestecau in schimb ca si pe guma de mestecat.
Taratea sau semintele de psyllium: sunt de fapt seminte macinate de patlagina. Da, psyllium-ul este din familia patlaginei.
Si lista ar putea continua cu multe altele, insa va las pe voi sa le descoperiti.
 
sursa articol: ligiapop
 
Publicat in: octombrie 2016
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement