Sanatate curata - Nuca de cocos

Home « Rețete « Tips & Tricks

Fie că este proaspătă, fie că este rasă, nuca de cocos este disponibilă tot anul. O excelentă sursă de energie şi un veritabil aliat pentru sănătate, nuca de cocos îşi păstrează o mare parte din beneficii, dar pentru asta trebuie corect conservată. Cel mai bine este ca frunctul să fie cumpărat întreg, din el putând să se obţină laptele de cocos, un tonic excelent cu un gust plăcut, dar şi miezul nucii de cocos proaspete, care se poate rade, tăia în bucăţele şi servit între mese.

Nuca de cocos este un fruct atipic, foarte bogat în grăsimi şi zahăr, care are circa 350 de calorii în 100 de grame, iar laptele de cocos are circa 200 de calorii la aceeaşi cantitate. Caloriile vin împreună cu nutrienţi valorosi, vitamine şi minerale, la care se adaugă grăsimi sănătoase şi multe proteine.

Nuca de cocos este foarte bogat
ă în magneziu, fier şi fosfor, calciu şi antioxidanţi preţioşi. La toate acestea se adaugă 3,3 miligrame de vitamina C, 14 miligrame de calciu, 2,5 miligrame de fier (circa 20% din doza zilnică necesară), precum şi 113 miligrame de fosfor (16% din doza zilnică recomandată). Nu degeaba copacul în care creşte se mai numeşte şi "Copacul vieţii".

Oamenii de ştiinţă analizează, în prezent, ingredintele active din nuca de cocos, cercetările de până acum arătând că uleiul de cocos are un oarecare efect benefic chiar în cazul celor infectaţi cu HIV sau care suferă de SIDA. Se încearcă chiar crearea unui tratament pe baza uleiului de cocos.

Denumirea
ştiintiţică a nucii de cocos este "cocos nacifera". Exploratorii spanioli au dat peste acest tip de copac şi l-au numit "coco" (faţă de maimuţă) datorită perilor lemnoşi din coajă.

Din miezul de nuc
ă de cocos se obţine şi uleiul virgin de nucă de cocos, care reduce influenţa colesterolului "rău" şi reglează valorile mari. Face minuni pentru piele, redând fermitatea, strălucirea şi elasticitatea naturală.

Nucile de cocos sunt considerate alimente minune, deoarece contribuie la protejarea organismului atât intern, cât și extern. Laptele de cocos are foarte multe proprietăți, cele mai cunoscute fiind apărarea organismului și întărirea sistemului imunitar. Laptele de cocos conține multe vitamine, minerale și electoliți, inclusiv calciu.

Grăsimile saturate din nuca de cocos și acizii grași transformă rapid grăsimile în energie. Jumătate din acizii grași conținuți de laptele de cocos sunt compuși din acid lauric, acid ce are rol anti-viral, anti-bacterian, anti-microbian și anti-fungic.

Laptele de cocos este o alternativă pentru cei care au intoleranță la lactoză, sau diverse alergii la laptele de origine animală. Laptele de cocos nu conține soia, nu conține gluten și este în totalitate vegetal.

Laptele de cocos este utilizat și în industria cosmetică, pentru îngrijirea pielii, fiind un foarte bun hidratant, dar este un component activ și în produsele pentru îngrijirea părului.

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement