S'il vous plaît, je veux commander...

Home « Rețete « Tips & Tricks

Dacă ar fi să ne luăm după unii, bucătăria franceză este cea mai complexă şi diversificată din lume ("bucătăria lumii"), din care se inspiră marii bucătari ai lumii şi nu numai.

 

O altă categorie de cunoscători într-ale gastronomiei declară că bucătăria franceză se află la egalitate cu bucătăria italiană, asemănătoare prin gust şi arome.

 

Dacă ar fi să mă întrebi pe mine, aş spune că este bucătăria care le cuprinde pe toate, care ştie să "extragă" ce este mai bun din multitudinea de ingrediente ale celorlalte bucătării.

Nu mai este nevoie să declar şi eu ceea ce se ştie ceva: preparatele franţuzeşti sunt atât de bune şi de faimoase, încât au ajuns să fie prezente în toate restaurantele lumii. Fie că te afli în Texas, în Sri Lanka sau cinezi pe o insulă pustie în Bahamas, meniul conţine, printre altele, şi reţete franţuzeşti rafinate.

Şi dacă tot am adus vorba de restaurante, nu de puţine ori se poate întâmpla ca descifrarea meniului să dea dureri de cap celui care doreşte să comande. Mai ales dacă ne referim la reţetele cu denumiri franţuzeşti.

Printre cele mai prezente specialităţi culinare în meniurile restaurantelor din toată lumea se numără "cassoulet-ul Toulousain", un preparat pe bază de fasole şi carne de porc, "saucisses de Toulouse", un tip de cârnat aromatizat cu ierburi, "garbure", o supă de varză şi carne de pui, şi nelipsitul "foie gras", adică ficat de gâscă.

Mai pe larg, "cassoulet toulousain" este o mâncare tradiţională franţuzească pe bază de fasole, cârnaţi de Toulouse, carne de raţă sau gâscă şi carne de porc. Denumirea preparatului provine de la cele două cuvinte, "cassole", vasul de ceramică folosit la prepararea acestui fel de mâncare, şi "Toulouse", provincia franceză de unde îşi are originile.

În cazul în care vei vedea scris "Confit de canard", trebuie să ştii că este un preparat ce constă în pulpă de raţă conservată în propria grăsime, rezultată din prăjirea acesteia. Este o metodă folosită de secole pentru păstrarea îndelungată a bucăţilor de carne.

"Geziers" sunt pipote de pasăre, curcan sau raţă, ce pot acompania diverse mâncăruri şi salate, "magret de canard", un preparat foarte popular şi apreciat de către gurmanzi, este un file de piept de raţă decupat cu tot cu grăsime şi servit de obicei prăjit alături de o mare varietate de sosuri.

 

Servită ca antreu, "quiche" este o tartă sărată cu diverse umpluturi (fie pe bază de carne tocată, fie legume sau brânză) şi un sos făcut din ouă, lapte, smântână. De regulă, francezii o consumă rece, cu precădere vara, la picnic. Dacă tarta conţine (pe lângă amestecul de ouă şi smântână) şuncă sau costiţă afumată de porc, atunci ai comandat tartă "quiche Lorraine".

Turnată topită peste cartofi şi servită alături de carne şi de o garnitură de murături sau felii de ardei, roşii sau alte legume, "raclette" este un tip de brânză de vacă sărată şi încălzită pe foc sau cu ajutorul unei maşini speciale până se topeşte.

În materie de cărnuri, la loc de cinste sunt "saucisse seche" (un fel de cârnat uscat şi sărat), "boudin" (cârnat), "souris d’agneau" (cotlet de miel) şi "viande tartare" (carne crudă de vită sau cal, tocată fin şi uneori însoţită de ceapă şi piper).

La deserturi, putem spune că este mai uşor, multe dintre denumiri regăsindu-se şi în bucătăria românească. Cu toţii ştim ce înseamnă "croissant", "crème caramel" sau "fondue au chocolat". Totuşi, în cazul în care întâmpini dificultăţi, "crème caramel" este crema de zahăr cu un strat lichid de caramel deasupra, "crème brûlée" este crema de zahăr ars ce are un strat tare de caramel la suprafaţă, "croissant"-ul este un foietaj uşor şi pufos, în timp ce "ile flottante" este laptele de pasăre în varianta românească.

"Pain au chocolat" este un foietaj cu umplutură cremoasă de ciocolată, "tarte aux pommes" este celebra tartă cu fructe (mere, pere, prune), iar "tarta Tatin" este acea tartă cu mere caramelizate răsturnată, a cărei crustă este pusă deasupra.

Data viitoare, când te mai afli într-un restaurant cu meniu scris în franceză, adu-ţi aminte de aceste detalii utile şi vei vedea cât de bine te descurci.

 

 

Irina B.

sursa foto: bbc.co.uk

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: bucataria franceza, croissant, foie gras, gastronomie, tarta Tatin
Inapoi la categoria «« Rețete

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement