Cutitele - indispensabile in bucatarie

Home « Stil « Accesorii

În bucătărie, cuţitul este folosit la prepararea oricărei reţete, practic, este ustensila indispensabilă în bucătărie. Realizat din metal (fier, inox, diverse aliaje tratatate termic), ceramică şi mai rar din plastic, cu mâner din lemn, plastic, cauciuc, silicon sau metal, cuţitul de bucătărie apare într-o multitudine de forme şi dimensiuni, în funcţie de utilizarea sa pentru operaţiuni specifice în procesul de tăiere, curăţare, tocare sau fasonare a ingredientelor din bucătărie.

 

Iată care sunt cele mai importante cuţite care nu trebuie să lipsească din sertarul unei bucătării.

 

Cuţitul bucătarului – un cuţit universal, cu dimensiuni ale lamei între 15 şi 30 de centimetri şi o lăţime a lamei de 2-4 centimetri , un mâner de 18-22 de centimetri, cuţitul bucătarului este cel mai prezent cuţit în bucătăriile lumii. Există diferenţă de material, formă şi greutate între cuţitul bucătarului folosit în Europa de Vest şi Statele Unite şi cele din Japonia de exemplu, însă caracteristicele acestei ustensile rămân aceleaşi. Un cuţit bine echilibrat ca greutate dintre lamă şi mâner, cu lamă lungă şi lată şi o largă utilitate, în special în procesul de pregătire a ingredientelor în vederea gătirii.

 

Cuţitul de legume – pe locul doi ca răspândire, acest cuţit mic, cu lamă şi mâner scurte (de multe ori cu lama mai scurtă decât mânerul), este unealta favorită a gospodinelor. Folosit de regulă pentru curăţarea legumelor (ceapă, usturoi, cartofi, castravete, etc), îndepărtarea seminţelor fructelor şi legumelor, în mâna unei gospodine pricepute se transformă într-un cuţit cvasi universal în ciuda apariţiei peeler-ului (dispozitiv special de curăţare).cutite

 

Cuţitul de pâine – cu o lamă lungă (15-25 de centimetri), de cele mai multe ori dreaptă şi întotdeauna zimţată (zimţi mari), acest cuţit taie pâinea proaspătă fără să o rupă.

 

Cuţitul de friptură – este utilizat pentru tăierea cărnii fripte, în bucătărie sau la masă, cu o lamă mai îngustă decât precedentele. Cuţitul de friptură se utilizează de cele mai multe ori împreună cu o furculiţă, cu două braţe lungi care ajută la felierea fripturilor.

 

Cuţite pentru filetare şi dezosare – sunt utilizate pentru fasonarea bucăţilor de carne fiind mai mult specifice măcelăriilor decât bucătăriilor domestice. Cu lamă dreaptă sau curbată, zimţată sau netedă, cuţitele de filetat au de fiecare dată lama lungă, subţire şi flexibilă, capabilă să se curbeze atunci când urmăreşte conturul unui os. Sunt utilizate pentru scoaterea oaselor şi îndepărtarea pielii de pe carne pentru a obţine fileuri (carne şi peşte).

 

Cuţitul pentru patiserie – folosit atât în patiserie, cât şi în cofetărie, acest cuţit este asemănător şi, uneori confundat şi înlocuit, cu cuţitul de pâine. Cu o lamă lungă, dreaptă sau foarte uşor curbată spre vârf, netedă sau uşor zimţată, acest cuţit este foarte util pentru tăierea aluaturilor sau porţionarea prăjiturilor.

 

Cuţitele pentru brânză –  au lama decupată, pentru a reduce la minim frecarea cu brânza, cu  vârful despicat, folosite şi pentru servire.

 

Ca orice altă ustensilă, cuţitele necesită o minimă întreţinere, o utilizare atentă şi o depozitare precaută. Astfel, alegerea cuţitelor se face în funcţie de destinaţia lor şi de gradul de utilizare.

 

Dacă nu intenţionăm să feliem prea mult, putem investi mai mult în cuţitul bucătarului şi mai puţin în unul de filetat; este recomandat să alegem cuţitele al căror mâner se potriveşte dimensiunii mâinilor noastre; pentru rezultate eficiente în tăierea preparatelor, este bine să căutăm cuţite cu mâner nealunecos şi lama suficient de înaltă faţă de mâner (sau cu mâner ergonomizat) pentru a nu ne lovi la mână în timp ce lucrăm, iar lama unui cuţit nou trebuie să fie lucioasă, fără pete, bine ascuţită şi fixată în mâner.

 

Cuţitele sunt ceea ce numesc gospodinele "armele" de folos în bucătărie! Fără ele, cu siguranţă, nu ne-am descurca dacă nu le-am avea la îndemână; aşa că, şi aceste sfaturi vin în ajutorul nostru pentru a şti ce să ne achiziţionăm când suntem la raionul cu ustensile pentru bucătărie.

 

sursă imagini: foodstory.ro

Autor: IRINA B.

Publicat in: ianuarie 2013
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement