Parfumeaza-ti bucataria cu plante aromatice

Home « Stil « Accesorii

Ce-ai zice să aduci prospeţimea şi în bucătăria ta, o bucătărie verde, plină de plante aromatice?

 

Nu-i aşa că ai vrea ca mâncarea ta să parfumeze întreaga locuinţă, datorită busuiocului, tarhonului sau salviei proaspete (plantate de tine, şi nu cumpărate din piaţă)?

Dacă vrei să te bucuri de plante aromatice, acum poţi începe plantările.

Plantează seminţele de busuioc într-un ghiveci de lângă fereastră. În alt ghiveci, plantează seminţe de pătrunjel, într-altul seminţele de mărar şi tot aşa, în funcţie de preferinţe.

Pentru oregano, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru, cimbrişor sau maghiran, ai nevoie de butaşi care să fie prinşi în ghiveci. Ce-i drept, necesită ceva migală: taie 10 cm din vârful unei ramuri; frunzele de la baza butaşului elimină-le, iar codiţa bag-o într-un pahar cu apă. După ce prinde rădăcini, planteaz-o în ghiveci, în bucătărie, lângă un geam care primeşte din plin razele soarelui.

Este foarte important să alegi o fereastră bine luminată în timpul zilei, dar unde să poţi suplimenta cu o lumină fluorescentă atunci când e necesar. Cu cât mai însorit, cu atât mai bine!

Plantelor le trebuie cel mult 21 de grade în interior, apă o dată la 3 zile, dar nu le să le îngropi în apă. Apa trebuie să ajungă doar pe pământ, şi nu pe frunze.

Dacă vrei să le grupezi în aceeaşi jardinieră, alege-le în funcţie de necesităţile de apă. Poţi pune laolaltă: rozmarin şi chimen (au nevoie de mai puţină apă); mentă, usturoi, pătrunjel, maghiran, oregano (au nevoie de mai multă apă).

Plantele pot fi crescute şi în recipiente pe care le ai deja prin bucătărie: cutii de conserve, borcane etc. Însă e foarte important ca recipentul pe care îl alegi să permită scurgerea apei.

Dacă te hotărăşti să cumperi ghivece, optează pentru cele ceramice, sunt mai bune decât cele de plastic, adică mai poroase, menţin mai bine umiditatea pământului.

Ce este mai aromat ca mirosul de busuioc proaspăt în bucătărie?

Busuiocul se potriveşte bine cu roşii şi mâncăruri pe bază de roşii. Desigur, acesta este un ingredient esenţial în reţetele de pesto. De asemenea, poţi face un unt aromat foarte bun, amestecând frunze de busuioc mărunţite cu usturoi tocat şi sare de mare.

Frunzele de busuioc sunt mai gustoase dacă le baţi în mojar împreună cu puţin ulei de măsline decât dacă le tai cu un cuţit de metal.

Un ghiveci cu busuioc nu-ţi dă bătăi de cap. Dacă are suficientă apă şi este aşezat într-un loc însorit, acesta va creşte în legea lui, fără a "deranja".

Valabil este şi în cazul cimbrului, care este foarte rezistent şi creşte bine în majoritatea condiţiilor.

Cimbrul este foarte gustos atât proaspăt, cât şi uscat şi poate fi folosit pentru a aroma mâncărurile cu pui, carne roşie.

Foloseşte-i frunzele proaspete în tocane, supe, sosuri, iar atunci când găteşti pui la cuptor sau fripturi, poţi folosi crenguţe întregi pe care apoi le îndepărtezi din farfurie.

Nu la fel se întâmplă în cazul rozmarinului, pentru că durează ceva timp până ce creşte.

 

Rozmarinul poate fi folosit proaspăt sau uscat. Poţi fie să-i desprinzi frunzuliţele de pe tulpină, fie să o găteşti pe aceasta întreagă la fripturi, la cuptor ori grătar sau adaugă-le la cartofii copţi.

Oregano are nevoie de un sol uscat pentru a înflori, deci, nu trebuie udat des.

 

Dacă planta începe să înflorească, taie florile cu o foarfecă pentru că, mai târziu, vor creşte mai multe frunze din acel loc.

Oregano se potriveşte de minune cu sosurile de roşii, cu felurile de mâncare ce conţin brânză sau ou.

Menta este una dintre puţinele ierburi aromatice care poate creşte bine în zone umbroase, cu toate că se descurcă foarte bine şi la soare, dacă este udată regulat.

Menta proaspătă este aromată, revigorantă şi poate fi folosită atât în feluri de mâncare sărate, cât şi în prăjituri. Adaugă mentă la sosuri, în oţeturi sau ceaiuri.


Dacă ţi-am stârnit interesul să-ţi faci o mică "seră" în bucătărie, nu mai sta pe gânduri şi acţionează!

 

 

Autor: Irina B.

Sursa foto: ehow.com

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement