Portocalele, pe post de ornamente pentru Craciun

Home « Stil « Accesorii

Recunoscute pentru aromele îmbietoare şi gustul desăvârşit, portocalele sunt cele mai iubite fructe în sezonul rece. Sunt foarte bogate în vitamina A, B, C şi calciu, conţin sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf, clor şi sunt de mare ajutor în lupta cu afecţiunile gripale.

Beneficiile portocalelor pentru organism sunt atestate de specialiştii în nutriţie şi de doctori, care spun că aceste fructe zemoase nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie. Numai 100 de grame de portocală au 87.6 % apă, 0.7 % proteine, 0.2 % grăsimi, 0.3 % minerale, 0.3 % fibre, 10.9 % carbohidraţi, 26 mg de calciu, 20 mg de fosfor şi 0.3 mg de fier, valori care ajută la imunizarea organismului în sezonul rece.

Portocalele, pe lângă întrebuinţarea lor alimentară (checuri cu portocale, biscuiţi cu portocale, tartă cu portocale, marmeladă de portocale, smoothies de portocale), pot fi de mare folos şi în decorarea locuinţei.

Cum se apropie Crăciunul, perioadă propice pentru împodobirea locuinţei cu tot felul de ornamente, portocalele pot conferi o notă mai aparte decoraţiunilor. Fără îndoială, invitaţii vor rămâne plăcut surprinşi de creativitatea ta, iar tu te vei simţi în al nouălea cer.

Pentru împodobirea mesei de Crăciun, poţi opta, pe lângă globuleţe, beteală sau figurine în miniatură, pentru un decor realizat din coji de portocale sau din portocale întregi.

Cum procedezi? Ai nevoie de portocale, forme de metal cu diverse motive (două mărimi), lumânări pastilă şi fire de elastic sau aţă în culorile Crăciunului. Taie câte o bucată din partea de sus şi de jos a portocalei astfel încât diametrul căpăcelului tăiat sus să corespundă oarecum cu cel de jos. Scoate cu grijă pulpa portocalei, apoi cu forme mici de prăjituri (sub formă de floricică şi inimioară), puse pe coajă, decupează de jur împrejur, repetând motivul la fiecare 2 cm. La final, aşează lumânările pastilă în interiorul portocalelor şi pune-le pe masă sau pe pervazul ferestrelor.

Din căpăcelele portocalelor şi din decupajele rămase de la decorul pentru lumânări, poţi realiza o perdea parfumată decorativă cu care să împodobeşti ferestrele sau peretele principal din camera de zi.

Alege o formă de prăjituri preferată şi decupează în căpăcelele portocalelor motivul respectiv, apoi, pe un fir de aţă sau elastic trage pe rând câte un model, la o distanţă de 6 cm, până completezi firul de aţă sau elastic. Agăţate pe bara galeriei de la ferestre, aceste decoraţiuni vor înfrumuseţa şi vor parfuma întreaga încăpere.

Name
O altă modalitate de a folosi feliile de portocale este decorarea sticlelor de băuturi sau a carafelor pe care le vei pune pe masa de Crăciun. O feliuţă de portocală pusă la uscat (alături de-o panglică roşie ca focul) va "îmbrăca" sticlele şi va conferi un design de sărbătoare.

Pentru înlocuirea obişnuitelor aranjamente de flori, foloseşte decoraţiuni din câteva portocale, beţişoare de scorţişoară, conuri şi ramuri de brad sau înfinge în coaja portocalei ace în care ai pus bucăţele din batonul de scorţişoară.

La fel de bine poţi crea din feliile de portocale un minunat decor pentru uşa de la intrare. După ce ai uscat feliile de portocale, combină-le cu crenguţe de brad, conuri sau alte fructe. Efectul va fi unul "wow", iar tu îţi vei mulţumi mai târziu că ai reuşit să creezi un astfel de decor.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: flickr.com

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: decoratiuni de Craciun, gastronomie, portocale, retete portocale
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement