Bucataria amenajata in stil liniar

Home « Stil « Mobilier

În momentul în care ne decidem să remodelăm bucătăria, apelăm cu încredere la simţul nostru estetic şi practic, în detrimentul unui specialist. Nu spunem că este o idee tocmai rea, se întâmplă ca, de multe ori, designul bucătăriei să pară că este lucrarea unui profesionist, deşi noi suntem cei care au contribuit.

De regulă, în mai toate locuinţele, din lipsă de spaţiu, predomină bucătăria liniară, în care sunt aranjate într-o ordine toate aparatele şi accesoriile necesare în spaţiul în care gătim. Amenajată inteligent, bucătăria liniară se poate transforma într-un spaţiu organizat şi eficient, în care să nu existe stânjenitoarea situaţie să ne lovim unii de alţii. Cu puţin efort ne putem amenaja o bucătărie liniară la fel de practică şi de funcţională ca o bucătărie de mari dimensiuni.

Cum procedăm? În primul şi primul rând, trebuie să acordăm atenţie spaţiului din bucătărie, în aşa fel încât să avem libertate de mişcare şi totul la îndemână. În cazul unei amenajări lineare nu trebuie să ne încărcăm bucătăria cu tot felul de aparate moderne pe care se va aşterne praful. Nu vor ocupa decât spaţiu preţios. Mult mai bine ar fi să ne accesorizăm spaţiul de gătit cu aragaz, frigider, masă de lucru, chiuvetă, maşină de spălat, eventual o maşină de spălat vase (dacă ne permite spaţiul). Să nu uităm că şi bucătăria are nevoie de aer, aşa că o fereastră este indicată. Însă, peretele pe care se află fereastra trebuie să rămână liber, pentru a sugera mai mult spaţiu şi pentru ca lumina să intre fără niciun obstacol.

Dacă ni se pare că bucătăria este mult prea liniară, atunci putem estompa acest sentiment prin aplicarea de spoturi în tavan sau ramă de spoturi. Lumina va fi mult mai concentrată şi mai evidentă în bucătărie, creând mai mult spaţiu.

 

Şi dacă tot am adus în discuţie lumina, culorile deschise sunt cea mai bună opţiune. Atât pereţii, cât şi mobilierul în culori calde vor elibera spaţiul, spre deosebire de culorile tari, ţipătoare, care nu vor face decât să încarce vizual spaţiul.

Acum să trecem la amenajarea în sine a bucătăriei liniare. Organizarea ei trebuie să fie una modulară, adică să aranjăm electrocasnicele cât mai aproape unele de celălalte. De exemplu, aragazul, chiuveta şi frigiderul fac "echipă" bună aşezate unele lângă altele. Este logic că trebuie să le avem cât mai la îndemână atunci când gătim sau când ne preparăm ceva rapid. Ce-ar fi dacă ne-am plasa aragazul în alt colţ al bucătăriei, în timp ce frigiderul este la intrare? Pentru a nu exista pericole, ne putem amenaja o zonă de lucru de cel puţin 60 cm între chiuvetă şi aragaz.

Când vine vorba de bucătăria liniară, cuvântul cheie este "camuflarea". O chiuvetă din oţel inoxidabil amenajată în blatul în care depozităm coşul de gunoi ne va scuti de aglomerarea spaţiului. Sau dulapul în care depozităm paharele poate avea o deschidere astfel încât să punem vasele la scurs, după ce le-am spălat.

Un blat de lucru este una dintre caracteristicile cele mai vizibile, deci trebuie pus în valoare. Granitul rectificat (fără luciu sau reflecţie) este chic şi durabil, ceea ce-l face perfect pentru spaţiul din bucătărie.

Acum, că ne-am lămurit în privinţa bucătăriei liniare, să avem spor la amenajarea ei şi la...gătit!

 

 

Irina B.

sursa foto: home-designing.com

 

Publicat in: mai 2014
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement