Castelul Pelisor - Art Nouveau-ul romanesc

Home « Stil « Mobilier

Unul din cele două castele ce pot fi vizitate de turişti, castele ce păstrează arhitectura secolului al XIX-lea este castelul Pelişor.

Castelul Pelişor este situat în parcul castelului Peleş, a fost ridicat între 1899-1902 din dorinţa regelui Carol I, devenind reşedinţa regelui Ferdinand şi a reginei Maria. Construcţia a fost efectuată de cehul Karel Liman, fiind decorat de vienezul Bernhardt Ludwig. Castelul Pelişor are 99 de camere, iar decorul întâlnit în acesta este plin de rafinament şi eleganţă, graţie decoraţiunilor alese chiar de regina Maria.

În anul 1914, după moartea regelui Carol I, Maria s-a impus ca o personaliate puternică a epocii, a înţeles în profunzime fenomenul artistic cel mai pregnant al epocii care a fost Art Nouveau-ul, stil ales pentru decorarea reşedinţei sale de la Sinaia. Maria a impus un stil personal, eclectic, elementele Artei 1900 adoptând trăsături bizantine şi îndeosebi celtice: obiecte din sticlă semnate E.Galle, fraţii Daum, L.C.Tiffany, J.Hoffmann, apoi faianţa realizată în manufacturi italiene olandeze, ungare, daneze şi valoroase piese de mobilier comandate dupa proiectele Mariei la Şcoala de arte şi Meserii din Sinaia.

Dormitorul de aur este în întregime decorat de regină, având mobila sculptată în lemn de tei aurit. Piesele sunt de inspiraţie celtică şi au fost realizate în anul 1909. Biroul reginei Maria este realizat în stil românesc, cu coloane brâncoveneşti. Atât scaunele, cât şi masa poartă simbolurile reginei, crinul şi crucea gamată. Camera de aur impresionează prin pereţii din stuc aurit, decoraţi cu frunze de ciulini (emblema Scoţiei – locul natal al reginei). Mobilierul are influenţe celtice şi bizantine. În această camera au crescut şi copiii Carol al II-lea, Mărioara-regina Iugoslaviei, Elisabeta – regina Greciei şi Nicolae.Castelul Pelisor

Holul de onoare se remarcă prin stilul simplu, lambrisat cu lemn de stejar. Decorul cu vitralii al luminatorului este realizat în stilul anilor 1900. Biroul regelui Ferdinand se caracterizează prin sobrietate. Este realizat din esenţă de nuc, în stilul neorenaşterii germane şi este placat cu trei panouri reprezentând castelele Peleş, Pelişor şi Foişor.

Castelul Pelişor are valoare de unicat, ce cuprinde o decoraţie parietală în stuc aurit, modelat în ramuri de ciulin, plafon în boltă, cu forma unei imense cruci celtice suprapusă peste discul solar, mobilier aurit, decorat cu animale fantastice din mitologia celto-scandinavă, vitralii policrome ce difuzează lumina.

 

                                                                                                                                                                Autor: IRINA B.

Publicat in: octombrie 2012
Etichete pentru acest articol: arhitectura, Art Nouveau, Castelul Pelisor, mobilier, Transilvania
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement