Cum sa avem o bucatarie pe placul nostru

Home « Stil « Mobilier

Bucătăria este spaţiul în care ne simţim lejer ori de câte ori gătim câte ceva.

 

Pot spune că este încăperea cea mai funcţională din întreaga locuinţă, pentru că este dotată cu toate ustensilele, aparate electronice şi electrocasnice, adevărate comori la casa omului.

Deoarece în bucătărie ne petrecem o mare parte din timp, atunci când vrem să ne schimbăm mobila trebuie să acordăm foarte mare atenţie acestui pas.

În general, când vine vorba de mobila de bucătărie primează funcţionalitatea, dar asta nu înseamnă că trebuie să facem compromisuri pe partea de aspect şi design.

 

Un mobilier de bucătărie reuşit este acela care îmbină cât mai armonios aspectul cu funcţionalitatea.

Primul lucru de care trebuie să ţinem cont este spaţiul de depozitare. Mobilierul de bucătărie trebuie să fie suficient de încăpător astfel încât să permită depozitarea a tot ceea ce avem nevoie (şi sunt destule).

 

Dacă ne trebuie mult spaţiu de depozitare, atunci soluţia perfectă este alegerea unei mobile cu multe dulapuri şi sertare.

Cum procedăm în cazul mobilei de bucătărie?

Dacă suntem pe punctul de a ne cumpăra mobilă de bucătărie, avem la îndemână două alternative: fie alegem un produs de serie, fie cerem mobilier la comandă.

Deşi mobila de serie poate costa mai puţin, solicitând mobilier de bucătărie la comandă putem avea un articol de mobilier unic, special şi perfect adaptat la spaţiul de care dispunem.

Dacă, totuşi, optăm pentru mobilier de serie, cel mai important aspect este dimensiunea, trebuie să ne asigurăam că mobilierul cumpărat se potriveşte în bucătărie.

 

Durabilitatea este un alt aspect important la alegerea mobilierului.
Este necesar ca blatul mobilei de bucătărie să fie uşor de întreţinut şi să fie rezistent la umiditate, temperaturi ridicate şi agenţi chimici.

Recomandat este acel blat de bucătărie care să fie termorezistent şi, în acelaşi timp, neted, striaţiile favorizând dezvoltarea bacteriilor.

Pe partea de design, deşi pare simplu, alegerea între un model clasic şi unul modern este extrem de dificilă. Să nu mai spun de culori (închise sau deschise).

Dacă tu preferi stilul modern, alege tendinţele minimaliste şi finisajele simple.

Stilul modern este caracterizat de aparatură electrocasnică de ultimă oră şi accesorii moderne.

Una dintre cele mai uşoare şi convenabile modalităţi de a avea o bucătărie la modă este de a folosi prosoape de bucătărie în culorile anului, covoraşe în culori aprinse, feţe de masă şi şerveţele în culorile preferate.

Dacă ai o mobilă de bucătărie sobră, alb-negru, şi vrei să aduci un pic de culoare şi luminozitate, cumpără câteva prosoape de bucătărie galbene şi imaginea de ansamblu se va schimba.

Pentru un plus de energie în activitatea zilnică, adaugă un covoraş portocaliu şi o faţă de masă în aceeaşi culoare. Sau adaugă accesoriile în diverse nuanţe de verde deschis.

Stilul clasic este mai cald, mai familiar, dar mobila de acest tip are linii mari, uneori greoaie, şi ocupă mult spaţiu în cameră.

Este bine ca bucătăria noastră să fie accesorizată cu mobila potrivită stilului nostru, astfel încât să facem din spaţiul de gătit un spaţiu confortabil şi util.

Mai mult, este indicat să ţinem cont de stilul mobilei din sufragerie sau living, pe care să-l combinăm cu stilul mobilei din bucătărie.

Un alt aspect la fel de important în alegerea mobilei de bucătărie este calitatea, adică alegerea celui mai bun material.

Principalul material utilizat la confecţionarea mobilierului este PAL, care înseamnă placă aglomerată de lemn. Acest material PAL poate fi melaminat, furniruit cu furnir natural sau lemn masiv.

Alte materiale pe care le putem alege în cazul mobilei de bucătărie mai pot fi: furnirul natural (exemplu lemnul exotic), profile HPL, HDF (High density fibreboard), MDF sau profile din aluminiu.

La oricare dintre acestea se mai pot adăuga alte materiale precum sticla, plasticul, etc. Să nu uităm şi de blaturile bucătăriei, care se pot obţine din materiale ca granit, lemn masiv sau compozit.

Accesoriile folosite la gătit

De obicei, cele mai folosite accesorii îşi găsesc locul pe blatul de bucătărie. Însă ne putem alege suporţi pentru linguri, recipienţi gradaţi şi chiar tocătoare de plastic în culori aprinse, obţinând astfel accentul de culoare dorit pentru întreaga mobilă de bucătărie.

Este important să alegem aceste accesorii în acelaşi stil cu bucătăria: pot fi de plastic pentru un stil modern sau de ceramică/ lemn vopsit pentru o bucătărie tradiţională.

 

Autor: Irina B.

Sursa foto: paseoner.com

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement