Tine cont de Feng Shui in mobilarea bucatariei

Home « Stil « Mobilier

Atunci când facem referire la Feng Shui, gândul ne duce la acea practică străveche de 6000 de ani, care se bazează pe observarea atentă a forţelor cereşti (timpul), a celor pământeşti (spaţiul exterior şi cel interior) şi a modului în care qi-ul (energia) celor două planuri interacţionează.

Termenul "Feng Shui", care se traduce literal "vânt apă", reprezintă simbolic arta şi ştiinţa de a trăi în armonie cu mediul înconjurător.

Cu toate că tindem să ne îndreptăm atenţia spre dormitor sau living atunci când îl mobilăm, şi mai puţin spre bucătărie, designerii de interior spun că şi în cazul spaţiului de gătit trebuie acordată la fel de multă atenţie.

Bucătăria este o cameră extrem de importantă în casa oricui, deoarece aceasta reprezintă elementul de foc, care, la rândul lui, alimentează forţa de energie care activează în locuinţă. Bucătăria în sine este, de asemenea, cel mai energic "colţ" din casă. Plus, în Feng Shui, precum şi în cele mai multe culturi vechi de pe glob, bucătăria este considerată a fi "inima" casei, dar şi un loc sacru, unde bucătarul este venerat şi respectat.

În momentul în care ne decidem să dăm culoare bucătăriei, specialiştii în Feng Shui ne recomandă culorile galben (o culoare expansivă, care inspiră sociabilitate, comunicare, abundenţă) şi oranj (simbolul Feng Shui al mişcării, schimbării).

În Feng Shui, se pune mare accent pe culoare, pentru că este un element subtil, energizant. Pusă acolo unde trebuie (indiferent dacă e vorba de un obiect decorativ, o zugrăveală, un covor etc.), culoarea sporeşte energiile pozitive şi le diminuează pe cele negative. În schimb, trebuie să evităm nuanţele de albastru, stacojiu şi alte culori similare.

Toate ustensilele de bucătărie sau instalaţiile din bucătărie reprezintă ceva în Feng Shui. De exemplu, dacă robinetele de apă sunt defecte, trebuie reparate pentru că apa reprezintă simbolul banilor, iar curgerea apei necontrolată înseamnă pierderea lor.

Bucătăria este o metaforă pentru modul în care ne hrănim. Procesul de gătit, chiar dacă se face rar, trebuie să devină o meditaţie activă, un ritual sau o experienţă spirituală care aduce în vigoare fiecare aspect al vieţii noastre.

Tot specialiştii în Feng Shui ne recomandă să schimbăm modul în care ne uităm la gătit şi mâncare, pentru că ne va schimba modul în care ne "hrănim" emoţional, fizic, spiritual şi financiar. Este bine să privim gătitul şi mâncarea ca un act de hrănire, şi nu ca o corvoadă. Astfel, vom începe să vedem cum abundenţa şi prosperitatea cresc.

Aragazul sau soba este aparatul principal care generează un flux de abundenţă, deoarece energia focului intră în spaţiu prin arzătoare, aducând cu el energia "qi" care atrage prosperitate.

La fel ca poziţia patului în dormitor, poziţia aragazului este cel mai important factor de interior pentru bogăţie şi abundenţă. De aceea, trebuie să căutăm să avem o distanţă între aragaz şi chiuvetă, altfel intră în contradicţie elementele foc - apă.

Aragazul ar trebui amplasat astfel încât să putem vedea uşa în timp ce gătim, pentru a nu fi luaţi prin surprindere de cei care intră în bucătărie. Iar când gătim la aragaz nu trebuie să ne înghesuim, deoarece asta înseamnă că „qi”-ul nu circulă liber.

Majoritatea cuptoarelor cu microunde au un ceas digital încorporat care funcţionează încontinuu, pe bază de curent electric. Asta înseamnă că putem folosi dispozitivul pentru a oferi o stimulare electrică într-o zonă anume, timp de 24 ore pe zi. De exemplu, dacă îl amplasăm în zona sud-vestică a bucătăriei, cuptorul va stimula automat „qi”-ul corespunzător relaţiilor, liniştii şi simţului practic.

În general, frigiderul ocupă spaţiu mult în bucătărie, motiv pentru care ar trebui poziţionat în zona pe care vrem să o stimulăm. De exemplu, dacă vrem o relaţie mai bună cu cei dragi, frigiderul trebuie pus în zona de vest. Dacă, pe de altă parte, vrem mai multă linişte sau simţ practic, atunci zona de sud-vest este cea mai indicată.

În cazul chiuvetei, poziţia ideală este în zona de nord, deoarece corespunde elementului Apă. Folosirea chiuvetei în partea de nord, cu abundenţa de apă pe care o implică, ne aduce mai multă linişte şi performanţe profesionale.

 

 

Irina B.

sursa foto: kenlauher.com

 

Publicat in: octombrie 2013
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement