Ce alegi: faianta sau sticla?

Home « Stil « Seturi

Pentru majoritatea dintre noi, bucătăria este spaţiul în care ne simţim cel mai bine ori de câte ori gătim câte ceva şi încăperea cea mai practică din întreaga locuinţă, fiind dotată cu toate ustensilele de care avem nevoie, aparate electronice şi electrocasnice etc.

Tocmai pentru că ne petrecem atâta timp în bucătărie, trebuie să acordăm o atenţie sporită tuturor decoraţiunilor din bucătărie, începând cu mobila, continuând cu aparatele electronice, faianţa şi terminând cu paleta cromatică.

Faianţa este extrem de utilă într-o bucătărie; nu numai că ne îmbracă întreaga încăpere, dar ne şi scapă de stropii de ulei sau de grăsime care sar (inevitabil) pe pereţi atunci când gătim.

Avem la dispoziţie o multitudine de modele de faianţă care să ne ferească pereţii din calea murdăriei: faianţă care imită cărămida, mozaic de sticlă sau piatră cu accente rustice, faianţă cu fructe sau alte modele.

În momentul în care alegem faianţa trebuie să ţinem seama de elementele deja prezente în bucătărie, de culoarea lor, inclusiv de cea a podelei, dar şi de ceea ce ne dorim (o bucătărie confortabilă, tradiţională, contemporană, simplă, extravagantă etc). Trebuie să fim foarte atenţi ce model de faianţă vrem. De exemplu, dacă alegem o faianţă cu modele complicate, nu facem decât să ne aglomerăm fără rost sau să încărcăm spaţiul.

Există o paletă variată de culori, texturi şi forme de unde ne putem inspira. Cele mai la modă sunt plăcile de ceramică, pentru că sunt durabile şi accesibile, faianţa rezistentă la pete şi la surplusul de apă, faianţa care imită cărămida, sub forma unor plăci lunguieţe şi relativ înguste, faianţa cu modele simple (alb, negru), dreptunghiulare sau de metal (realizate din oţel inoxidabil, cupru sau zinc).

Dacă visăm la o bucătărie cu un aspect animat şi, totodată, tineresc, atunci faianţa cu motive geometrice este perfectă; pentru o bucătărie veselă, bulinele sunt cele mai indicate, în vreme ce motivele geometrice drepte, brute sau plăcile întreţesute sunt potrivite unei bucătării cu un aspect puţin mai sobru.

O alternativă la fel de modernă pentru decorarea bucătăriei este sticla simplă sau fumurie, înfoliată pe spate, cu diverse culori (alb, roşu, albastru, verde etc), mată, de opt sau de zece milimetri grosime. Sticla, spre deosebire de faianţă, este mult mai igienică şi uşor de întreţinut. Bineînţeles, şi costurile sunt pe măsură. Metrul pătrat de material porneşte de la 40 de euro, pentru sticla simplă, şlefuită şi ajunge undeva la 200 de euro.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: baiadevis.ro
 

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: bucatarie, de bucatarie, faianta bucatarie, pentru bucatarie
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement