Bucatari italieni moderni

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii

În cultura italiană, semnificaţia alimentelor depăşeşte cu mult necesitatea fizică de a mânca. Pentru italieni, familia este temelia societăţii şi centrul vieţii sociale. Italienii cred în relaxare şi se bucură de alimentele lor, cu mese care, de multe ori, durează două sau trei ore. Spre deosebire de francezi, care s-au lăudat mult cu bucătăria lor gastronomică, bucătării italieni s-au concentrat în mod tradiţional pe crearea de feluri de mâncare simple, pe bază de ingrediente proaspete, de înaltă calitate. Bucătăria italiană tinde să fie foarte regională, cu mâncăruri tradiţionale şi ingrediente diferite între provincii.

Italia este o ţară adâncită în tradiţie, care poate face dificilă sarcina bucătarilor gourmet să se aventureze în bucătăria locală. În ultimele decenii, "la cucina italiana" a depăşit limitele de preparare a ingredientelor tradiţionale, iar bucătării ei tot mai mult servesc mâncăruri fantastice şi neobişnuite în unele dintre cele mai renumite restaurante din Italia. Italia este plină de oameni care îşi iau meseria foarte în serios, iar bucătării enumeraţi mai jos sunt un exemplu.

Gualtiero Marchesi

Gualtiero Marchesi este primul bucătar italian care a primit trei stele de la ghidul Michelin, unul dintre ghidurile de restaurante şi hoteluri cele mai cunoscute din Europa. Tânăr fiind, Marchesi a lucrat în restaurantele Ledoyen (Paris), Le Chapeau Rouge (Dijon) şi Troisgros (Roanne). Primul său restaurant cu acelaşi nume a fost deschis la Milano, în 1977, iar în 1993, acesta s-a mutat la Franciacorta, în Lombardia.

Marchesi este o legendă printre bucătarii italieni şi beneficiarul a numeroase premii şi titluri din partea organizaţiilor italiene şi internaţionale, inclusiv Grand Prix Mémoire et Gratitude de la Academia Internaţională de Gastronomie. Marchesi este rector la Alma, şcoala internaţională a bucătăriei italiene, situată în apropiere de Parma.

Carlo Petrini

Carlo Petrini s-a născut în provincia Cuneo, care se află în regiunea Piemont, în nord-vestul Italiei. Petrini este fondatorul mişcării "Slow Food". Determinat de deschiderea unui McDonald lângă Treptele Spaniole din Roma, mişcarea "Slow Food" a început în 1986, pentru a protesta împotriva globalizării şi a fenomenului de fast-food.

Slow Food promovează produsele tradiţionale şi preparatele din bucătăria regională, subliniind importanţa economiilor locale şi legătura între gastronomie şi ecologie. Petrini a fondat Universitatea de Ştiinţe Gastronomice în 2004, situată în comunitatea sa natală din Bra, Italia.

Massimo Bottura

Massimo Bottura este laureat al Academiei Gastronomice Internaţionale pentru preparatele excelente din bucătăria sa avangardistă (2011). Bottura deţine renumitul restaurant Osteria Francescana (Modena), votat al patrulea cel mai bun din lume din 50 de restaurante de către revista Restaurant, în 2011. Familia Bottura se numără printre puţinii producători de oţet balsamic din Modena. Bottura a avut ocazia de a învăţa de la faimoşii bucătari Alain Ducasse (Franţa) şi Ferran Adria (Catalonia). El consideră ca sursă de inspiraţie arta modernă pentru creaţiile sale culinare unice de haute cuisine.

Davide Scabin

 

Restaurantul său, Combal.Zero, oferă o experienţă culinară cu adevărat unică. Situat în Castello di Rivoli, cu vedere spre Torino, restaurantul Combal.Zero se bazează adesea pe mâncăruri tradiţionale piemonteze, reimaginate în moduri surprinzătoare. De exemplu, bucurându-se de o creaţie "fosilizată", oaspeţii descoperă (într-o coajă de lut arsă) o reţetă comestibilă din peşte, fasole albă şi trufe negre. Un alt fel de mâncare neobişnuit servit la restaurantul cu două stele Michelin este "oul Cyber", un caviar şi o combinaţie de ou fiert într-o "coajă" de plastic. Oul este servit cu un cuţit X-acto.

Deşi cei patru bucătari discutaţi mai sus sunt departe de a fi singurii chefs celebri din Italia, aceştia sunt unii dintre cei mai avangardişti. În timp ce o mare parte din bucătăria italiană menţine caracterul tradiţional aşteptat de către cei mai mulţi localnici şi turişti, artiştii culinari discutaţi mai sus au ales să depăşească limitele din bucătăria italiană, aducând gastronomia italiană în prim-planul haute cuisine. Aceşti maeştri culinari moderni se inspiră din orice surse, inclusiv din reţetele buniciii lor, din arta modernă şi din experienţa cu preparate din bucătăria internaţională, în scopul de a crea meniuri italieneşti cu adevărat unice.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: civifood.com

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: bucatari, chef, gastronomie, master chef, retete culinare
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement