Ingredientele bucatariei spaniole


Bucataria spaniola - traditie si inovatie

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii

Bucătăria spaniolă este alcătuită dintr-o mare varietate de feluri de mâncare, varietate datorată diferenţelor de geografie, cultură şi clima dintre regiunile acestei ţări. Istoria bogată a Spaniei şi influenţele culturale au dus la naşterea unei bucătării unice cu mii de reţete şi arome.

Forma actuală a acestei „oferte” gastronomice incredibile a bucătăriei spaniole este dată de feniţieni, greci, romani, cartagieni şi de arabi. Variaţiunile bucătăriei spaniole sunt o oglindă a diversităţii ei regionale. Cele mai cunoscute dintre regiunile Spaniei sunt Tara Bascilor, Valencia, Extremadura şi ambele Castilii (Castilia La Mancha şi Castilia Leon).Ţară a corridei şi a flamencoului, a plajelor nisipoase, a miresmei de măsline şi de şofran, ţară a portocalei şi a vinului.

În vreme ce în sud domină fructele de mare, în adâncul ţărmului pe mese se găsesc cu precădere legume şi diverse sortimente de carne, iar în munţi – carne de miel. Asturiei îi este specifică fasolea cu carne de porc înnăbuşită în sos de roşii – aşa zisa fabada asturiana. Cărţile de vizită ale podişurilor Castiliei sunt: friptura de viţel, cea de miel, şuncile uscate (dintre care cea mai celebră este serrano) şi cârnăciorii puternic condimentaţi de porc chorizo. În Catalonia se consumă peşte preparat în diverse feluri cu legume (proaspete, gătite sau marinate), în Galicia se serveşte zarzuela de maricos – bucăţi de peşte fript înnăbuşite în sos iute de roşii, ceapă, usturoi, ulei şi vin.

În întreaga Spanie se bucură de o deosebită popularitate supele reci din legume pasate – ajo blanco (albă) şi gazpacho (roşie). Aceste specialităţi datează de pe vremea romanilor, când constituiau raţia zilnică regulamentară a fiecărui legionar staţionat în provincia pe care acum o numim Andaluzia. Alte supe specifice pentru Spania sunt: puchero – pe bază de carne de vită, cârnaţi, şuncă, găluşte, pătrunjel şi usturoi, olla podrida – o ciorbă densă din carne de berbec, pulpă de viţel, carne de vită, şuncă, cârnat afumat, mazăre şi legume.

Ingredientul esenţial este uleiul de măsline, iar 50% din producţia mondială de măsline vine din Spania.

Tapas

Tapa sunt în esenţă gustări uşoare, aperitive. În multe localuri există 6 până la 8 feluri diferite de tapa, condimentate cu mult usturoi, chilli sau paprika, uneori înotând în ulei de măsline. Tapa pot fi preparate din peşte sau fructe de mare cum ar fi ansoa, sardelele sau scrumbiile în ulei de măsline sau caracatiţă în sos de roşii, condimentate cu ardei verzi sau roşii. Tapa includ aproape întotdeauna măsline cum ar fi manzanilla sau arbequina.

Churro

Churro este o altă mâncare favorită a spaniolilor. Churro este un produs de patiserie dulce şi prăjit în ulei, numit uneori "gogoaşă spaniolă". Se consumă cu o cană de ciocolată caldă densă, în care se înmoaie.bucataria spaniola

Churro se prăjeşte până devine crocant. Aluatul se modelează cu o seringă cu ciocul în formă de stea (churrera). Aroma tipică este cea de scorţişoară, servite pudrate cu zahăr.

Printre multele reţete care compun bucătăria variată a Spaniei, unele dintre ele sunt comune pe întreg teritoriul: tortilla de patata (omletă de cartofi), gazpacho (supă rece de roşii), paella (orez cu şofran), stufatul şi tocană (fabada asturiana - tocană de fasole), migas (pâine veche de o zi cu usturoi şi pimenton - paprika afumată şi ulei de măsline), mariscos (fructe de mare), lechazo asado (miel de lapte prăjit), chuletillas (cotlet de miel de lapte la grătar), jamón serrano (şuncă sărată uscată) şi brânzeturi.

Deserturile spaniole diferă puţin de la regiune la regiune. Sunt preferate crema din ouă şi lapte, tartele cu fructe, budincă de orez, torrijas (pâine prăjită franţuzească), turron (un desert de Crăciun cu migdale şi miere).

 

 

                                                                                                                              Articol scris de IRINA B.

Publicat in: octombrie 2012
Etichete pentru acest articol: bucataria spaniola, ingrediente, retete, Spania, traditionale
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement