Bucataria vegetariana

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii

Vegetarianismul datează încă din Antichitate, când regii acelor vremuri căutau să afle care este elixirul vieţii pentru a putea trăi cât mai mult. Ei recurgeau la îmbinarea legumelor şi a fructelor cu orez, cartofi, mazăre etc, excluzând preparatele de origine animală, îmbinare considerată şi văzută de supuşii lor ca ceva ieşit din comun!

 

Regii nu vedeau acest stil de viaţă complicat, mâncau ceea ce deţineau de la scalvii lor, totul natural. Însă, în zilele noastre, ceea ce complică şi mai mult lucrurile este faptul că foarte mulţi dintre noi consideră dieta vegetariană ca o dietă de regim, restrictivă, fără prea multă varietate şi cred că un meniu vegetarian este neapetisant, greu de preparat.

 

În prezent, un număr tot mai mare de oameni limitează consumul lor de produse de origine animală. În ceea ce priveşte valoarea nutritivă, o dietă vegetariană conţine mai mulţi complecşi de hidraţi de carbon şi de fibre (prin produsele integrale) decât dieta tradiţională occidentală, care conţine mai mult produse alimentare bogate în calorii, grăsimi (saturate) şi colesterol.

 

Numeroase studii au demonstrat că vegetarienii au un stil de viaţă mai sănătos şi sunt într-o formă mai bună decât cei care mănâncă carne. Aceştia nu suferă de obezitate, au un nivel al colesterolului mai scăzut şi au puţine şanse de a dezvolta hipertensiune arterială. Sunt mai puţin sensibili la alergii şi mai rezistenţi împotriva cancerului.

 

Datorită vegetarianismului, vitamina B12 se depozitează mai uşor în ficat şi este esenţială pentru producerea sângelui. Aceasta este, de asemenea, foarte importantă pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi pentru structura materialului genetic.vegan

 

Un regim de viaţă vegetarian aduce un mare aport de vitamine şi minerale, benefice pentru o bună funcţionare a organismului. Este demonstrat ştiinţific faptul că acest stil de viaţă îmbunătăţeşte tractul intestinal, detoxifică organismul, reglează metabolismul etc.

 

Gastronomia modernă oferă o gamă cât mai largă de reţete culinare vegetariene, arome şi gusturi diversificate, fructele şi legumele sunt prezente în viaţa noastră pe tot parcursul anului, iar deserturile sunt la fel de gustoase ca cele care conţin ingrediente de origine animală.

 

Autor: IRINA B.

Publicat in: noiembrie 2012
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Au fost postate 2 comentarii la acest articol «
  • oros gordana | 01 apr 2013
    imi place enorm ..am ce invata de aici
  • Popescu Daniela | 25 mar 2013
    Foarte bun arrticolul :)

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement