Gastronomia braziliana

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii

Gastronomia braziliană este un mozaic de tradiţii şi ingrediente europene, africane şi indigene. Ţara este atât de mare, încât, oriunde ai merge, vei găsi arome şi ingrediente diferite. Niciodată nu vei găsi aceleaşi feluri de mâncare în nordul şi sudul Braziliei. În schimb, vei întâlni două ingrediente, uleiul de palmier şi laptele din nucă de cocos, cu care fiecare regiune braziliană găteşte adevărate minunăţii culinare.

Mâncarea tradiţională a Braziliei este o combinaţie de mai multe moşteniri culturale diferite, care s-au amestecat şi au creat o bucătărie foarte interesantă şi unică. Brazilienii sau "Brasileiros" au un regim alimentar sănătos şi echilibrat, datorită varietăţilor de produse naturale utilizate în prepararea felurilor de mâncare: legume, cereale, peşte, carne şi salate.

În Brazilia, aromele şi cultura trebuie să meargă mână în mână. Deci, dacă te numeri printre străinii care doresc să ştie un pic mai mult despre cultura braziliană sau despre gastronomia tradiţională braziliană, atunci este musai să călătoreşti până în Brazilia. Doar aşa te vei putea convinge cât de parfumate sunt reţetele unice ale ţării, preparate cu mult talent şi profesionalism atât de gospodine, cât şi de bucătării restaurantelor.

Este dificil să ne imaginăm o bucătărie mai vibrantă decât cea a Braziliei. Plină de culoare şi arome, despre gastronomia braziliană ne place să spunem că este un curcubeu culinar, în care mereu vom găsi preparate unice, specifice ţării.

"Feijoada" este unul dintre felurile de mâncare braziliană şi se poate spune că este o "mâncare naţională" prin excelenţă. Fijoada, originară din Africa, este o tocană de fasole neagră amestecată cu diferite tipuri de carne, cu precădere carne de porc, şi servită cu orez.

Dacă te duci în nord-estul Braziliei, cele mai multe oraşe de pe coastă te vor întâmpina cu o tocană de peşte delicioasă numită Moqueca (pronunţat "mo - KEH – Kah"). Aceasta conţine peşte şi legume, însă fiecare oraş îşi rezervă dreptul de a adăuga o notă specială care să o diferenţieze puţin.

 

În cazul în care te bate gândul să pregăteşti o surpriză celor dragi, nu-ţi ia mai mult de-o oră prepararea tocăniţei, iar peşte proaspăt şi legume sigur ai în frigider. Singurul ingredient special, care poate fi greu de găsit, este acest ulei de palmier roşu pe care brazilienii îl numesc Dende.

Uleiul are un gust foarte special şi exotic. Dacă locuieşti într-un oraş mare european sau american, poţi să întrebi de el la un magazin cu specific brazilian, cei de acolo vor şti să te ajute. Dacă nu-l găseşti, trebuie doar să utilizezi un ulei de măsline bun.

Mod de preparare: Pune bucăţile de peşte şi creveţi în diferite boluri. Presară peste ele usturoi tocat şi suc de lămâie, astfel încât bucăţile să fie bine acoperite. Condimentează cu sare şi piper după gust, apoi bagă bolurile puţin la frigider, în timp ce te ocupi de restul reţetei.

Într-o tigaie mare, toarnă aproximativ 2 linguri de ulei de palmier sau ulei de măsline şi încălzeşte-l la foc mediu. Adaugă în straturi ceapă tăiată felii, ardei, roşii, apoi peşte şi aşa mai departe, până termini ingredientele. Apoi presară coriandru, lapte de cocos şi apă. Acoperă tigaia şi lasă să fiarbă bine. După 20 minute, verifică dacă peştele este aproape fiert. În cazul în care nu este, mai lasă tocana pe foc, după care adaugă creveţii şi lasă-i pentru mai mult de 5 minute. Când creveţii sunt fierţi, stropeşte cu 3-4 linguri de ulei de palmier şi puţin coriandru. Şi gata, Moqueca este pregătită.

În sud-estul Braziliei, localnicii se dau în vânt după manioc, în locul cartofului, porumb, carne de porc, fasole şi brânzeturi locale; centrul Braziliei abundă în peşte sau vegetale precum soia, porumb şi manioc; în sudul Braziliei, mâncarea tradiţională este barreado (adică o carne crudă pusă în vase de ceramică şi apoi ţinută sub pământ, lăsată la căldura soarelui), iar în vestul ţării, mâncărurile din peşte (bibilica şi durado) fac legea, foarte îndrăgită fiind "pirao" (supa de peşte).

Încă un lucru mai trebuie să ştii despre Brazilia: pieţele şi magazinele vând produsele alimentare la kilogram. Practic, ai la dispoziţie un "bufet" din care îţi alegi ce ţi-ar plăcea să mănânci, având posibilitatea să guşti înainte de a cumpăra. Ce ţi-ai mai putea dori?! Poate un bilet de avion...

 

Autor: Irina B. 

sursa foto: rio.com

Publicat in: iulie 2014
Etichete pentru acest articol: bucatariile lumii, delicatese, gastronomie, retete culinare
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement