In jurul lumii in cautarea experientelor culinare - Stilul mexican

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii
Considerat "creatia zeilor", porumbul face parte din cele mai importante legende mexicane si are legatura chiar cu modul in care zeii au creat omenirea. Vechea legenda a Americii de Nord spune ca Quetzalcoatl, zeul suprem in mitologia azteca a coborat in Mictlan, locul in care se duceau toti mortii, si a adunat oasele acestora, pe care le-a dus zeitei Coatlicue. Aceasta le-a modelat cu putin porumb si astfel au aparut oamenii.
La scurt timp dupa ce au aflat despre vanilie, spaniolii au inceput sa-i cerceteze puterile-i tamaduitoare: in anul 1532 un calugar franciscan, Fray Bernardino De Sahagún, a inceput s-o studieze temeinic in Mexic si a descoperit ca era binefacatoare, printre altele, pentru digestie....iar Filip al II-lea al Spaniei si-a trimis medicul personal, pe Francisco Hernández, intr-o calatorie de studii in Mexic (1571-1577) ca sa-i afle tainele. El a numit-o aracos aromaticus, mazarea parfumata.
Chiar daca bucataria mexicana este un amestec de mancare a indigenilor (indieni) si a spaniolilor, majoritatea mexicanilor mananca alimentele „native”. Acestea sunt porumbul, fasolea si ardeii, alimente ieftine si disponibile peste tot. Tortilla este baza mancarurilor traditionale mexicane, preparata fie din faina de grau, fie din faina de porumb. Printre varietatile de ardei, se numara jalapeno, poblano, serrano si chipotle. Ardeii iuti dau mancarii mexicane aroma distincta, pusa in evidenta si de ierburi ca cimbrul si coriandrul, sau de condimente precum chimionul, scortisoara si usturoiul.
Actul de a gati in Mexic este considerat ca fiind una din cele mai importante activitati si indeplineste functii sociale si rituale extrem de valoroase. in Mexic aceasta profesie este predominant feminina, si acest lucru isi are radacinile inca din perioada coloniala, cand bucataresele mosiilor erau numite „mayoras”, ceea ce in prezent, in limbajul european este echivalent cu cuvantul „sef bucatar”. Ora mesei in Mexic este extrem de valorata, ea fiind un mijloc de a reuni familia. De altfel mancarea este factorul ce uneste societatea, prin intermediul ei se stabilesc prietenii, se cunosc viitoarele cupluri, se incheie afaceri, se intaresc legaturile familiale, sau pur si simplu se savureaza un moment placut.
Turistii care se aventureaza in zonele rurale, descopera bucatarie mexicana mult mai ciudata, caci oamenii de la tara prefera retete exotice, din ingrediente pe care noi nici macar nu le consideram comestibile: carne de iguana, sarpe, maimuta si multime de insecte. Ouale de furnica si insectele prajite, chiar daca te duc cu gandul mai mult la zone asiatice, sunt delicatese apreciate si in Mexic.
Locuitorii din Guadalajara sunt foarte mandri de bautura traditionala: tequila. Facuta din agave albastre - planta inrudita cu crinul, tequila adevarata, cea mai buna, contine 100% agave albastre, desi nu e nevoie decat de minimum 51%. Unica nu numai in Mexic, adevarata tequila se poate fabrica doar in Jalisco si in alte patru state mexicane autorizate. Distileriile mari le ofera vizitatorilor tururi organizate.
 
Publicat in: martie 2017
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement