Istoria bucătăriei chinezești

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii

Bucătăria chinezească este originară, din Asia și este una dintre cele mai bogate moșteniri culinare de pe pământ. Ea a ajuns de-a lungul timpului în topul preferințelor gastronomice din America, Australia, Europa de Est și Africa de Sud. Bucătăria chinezească a luat naștere cu sute de ani în urmă și a suferit numeroase schimbări de-a lungul timpului până a ajuns la ce se poate numi acum mâncare chinezească tradițională. Bucătăria tradițională chinezească se poate lăuda cu cea mai variată și mai largă gamă de produse folosite pentru prepararea mâncărurilor.

 

Mâncarea chinezească solidă se mănâncă cu bețișoare, de regulă din bambus, dintr-un vas mai adânc, iar cea lichidă cu o lingură cu fundul plat, de obicei din ceramică. Chinezii cosideră că este barbar a avea un cuțit la masă, din această cauză mâncărurile sunt preparate în bucățele mici, gata pentru a fi culese și mâncate. Spre deosebire de mâncărurile vestice, unde proteina animală este principalul fel de mâncare, ingredientele principale dintr-o mâncare chinezească sunt carbohidrații (proveniți de ex. din orez, mantou sau tăiței).

 

Cum se împarte bucătaria din China?

 

Din cauza întinderii foarte mari a țării, specialistii gastronomici chinezi au împărțit în patru școli modul în care se gătește în China. Studiul are la bază și argumente de natură istorică sau tradițională. Apoi, în cadrul celor patru scoli au fost identificate opt bucatării regionale: Anhui, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Sichuan, Zhejiang, Yue, scrie chinaheritagenewsletter.anu.edu.au

- Hui: Anhui

- Yue (Cantonese): Guangdong

- Min: Fujian

- Xiang: Hunan (Poate include Regiunea Xiangjiang, Dongting Lake și stilul Xiangxi)

- Su (aka Huaiyang Cuisine): Jiangsu

- Lu: Shandong (Include Jinan, stilul Jiaodong, etc.)

- Chuan: Sichuan

- Zhe: Zhejiang ( Poate include Hangzhou, Ningbo și stilul Shaoxing )

Școala Lu (Shandong) – include și bucataria din capitala Beijing, alături de cea din Tianjin; este considerată cea mai influentă în marea bucătarie chinezească; fructele de mare și supele sunt cele mai prezente ingrediente, alături de gusturile mai fine, în detrimentul celor țări.

Școala Jiang (Su) – include bucătăria din Shanghai, Henan sau Hubei; este un pic mai dulce decât restul bucătăriilor, se bazează foarte mult pe culori, fiind astfel selecționate atent legume și ierburi cât mai colorate; și se prepară preponderant cu pește și rață;

Școala Yue (Guangdong) – include bucătaria din Hong Kong, Guangzhou; se întâlnește în sudul Chinei are la bază o sumedenie de sosuri și este foarte întâlnită în restaurantele din afara Chinei. Aici veți regăsi și carnea de șarpe sau de alte viețuitoare mai putin obișnuite pentru stomacul uman; aici s-a dezvoltat așa-zisa bucătărie cantoneză.

Școala Chuan (Sichuan) – include bucătăria din Hunan și Jianki, adică din sud-vestul Chinei; principala caracteristică este dată de iuțime (datorată boabelor de piper Sichuan);
Mai există și bucătăria din zonele budiste ale Chinei, care este în întregime de natură vegetariană, grație credinței adepților acestui curent.

 

Ingredientele de bază

 

Orezul – este alimentul de bază în alimentația chinezilor și reprezintă cea mai întinsă cultură a agriculturii din China. Orezul în China este preparat în mai multe feluri, însă cele mai folosite modalități sunt metoda aburilor și metoda prăjirii ușoare.

Cerealele - chinezii folosesc mult cerealele la gătit, cele mai importante fiind grâul, orezul, meiul, hameiul și porumbul.

Carnea – în principal se preferă carnea de porc sau de pui în detrimentul celei de vacă, care poate fi întâlnită doar în vestul țării sau în regiunea Sichuan. Cele mai gustoase și delicioase preparate culinare din China sunt cele care combină carnea, legumele, orezul și sosul de soia.

Condimentele - piperul Sichuan este de bază, fiind considerat unul dintre cele mai iuti din lume; ghimbirul este iarăși un condiment folosit, atât proaspat cât și fiert.

Legumele – castraveții, ardeii, ceapa, ciupercile, varza. De multe ori acestea sunt fie călite sau prăjite in wok, fie folosite aproape crude în supe. Un loc aparte îl ocupa tipurile de ciuperci, foarte folosite în preparatele pe bază de carne de porc sau de vită.

Fructele de mare – chinezii se bazează foarte mult pe pește și pe fructe de mare. O veche zicală spune că se mănâncă tot ce mișca în apă.

 

Dacă doriți să gustați delicatesele bucătăriei chinezești, Eater.ro vă pune la dipoziție o listă de  restaurante de unde puteți comanda preparatele chinezești preferate.

 

 

Marina Plopeanu

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement