Malaysia - tara deliciilor culinare

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii

Malaysia este ţara în care mulţi turişti, fascinaţi de bucătăria tradiţională, îşi doresc să revină de fiecare dată când îşi propun să călătorească.

 

Îndrăgită de mulţi, privită dubios de alţii, bucătăria acestei ţări s-a transformat în ultimele două decenii într-una modernă şi spectaculoasă, în ciuda caracterului musulman declarat şi susţinut de stat. Cu toate acestea, rămân prezente influenţele civilizaţiilor şi culturilor orientale, malaieziană, chineză, indiană, pigmentate de influenţele europene ale englezior, portughezilor şi olandezilor,

 

Bucătăria malaieziană reprezintă o lungă şi complexă listă plină de paradoxuri şi contraste, fiind formată din patru bucătării spectaculoase. Practic, fiecare mare populaţie a Malaysiei are o bucătărie proprie, dar cu elemente profund locale, fiecare cu restricţiile şi specificul ei: bucătăria musulmană a populaţiei malay cu restricţiile ei la carne de porc şi alcool, cea hindusă şi budistă, cea dintâi cu interdicţie la carnea de vită sau porc.

 

Datorită celor două sezoane, cald şi ploios, Malaysia oferă cu generozitate ingredientele necesare fiecărei bucătării etnice: fructe şi legume care mai de care mai exotice, cărnuri variate, peşte şi fructe de mare şi mult, mult orez şi tăieţei. Iar pe plantaţiile Malaysiei se cultivă ceaiuri de o calitate superioară, piper aromat de Sarawak şi mii de alte arome care au îmbătat bucătăriile lumii.

 

Bucătăria dominantă în Malaysia, bucătăria malay, este fidelă principiilor halal, dependentă de interdicţiile şi recomandările Islamului, de sărbătorile şi cerinţele lui. Deşi alcoolul nu lipseşte în Malaysia, în special în zonele turistice, în multe regiuni, cu preponderenţă în nord est (Terengganu, de exemplu), hotelurile nu pun în minibaruri băuturi alcoolice pentru a nu ofensa credincioşii musulmani, dar şi pentru că mulţi nu beau nici măcar băuturi non-aloolice dintr-un firigider în care se găsesc şi băuturi alcoolice.mancare

 

Bucătăria malay este un amestec complex de arome şi ingrediente locale, de culori şi gusturi. Orez (nasi), tăieţei (mee) din diverse ingrediente de la orez până la fasole, carne de pui, vită, peşte şi fructe de mare, oaie şi miel, legume şi fructe, sos de soia şi de peşte, pastă de creveţi, turmeric, lapte de cocos, galagal şi ghimbir, lemon grass, piper de toate culorile şi mult, mult chili.

 

Proaspătă, echilibrată, mâncarea malay combină ingredientele gătite cu cele crude. Nasi Lemak, cu varianta regională Nasi Dagang, din Terengganu, este un preparat tipic pentru micul dejun și un etalon al acestei bucătării. Orez fiert în lapte de cocos, anşoa prăjite, alune prăjite, ou, felii de castravete crud şi rondele de ou fiert, totul servit cu sambal oelek (sos picant tradiţional malaiezian, preparat din fasole roşie şi ardei iute) şi o lingură de curry.

 

La fel de prezentă este şi bucătăria chinezească, care, în Malaysia, cu bogăţia ei de ingrediente şi condimente, este un paradis culinar desăvârşit!

 

În Malaysia, bucătăria chinezească îşi păstrează caracterul originar, dar se adaptează cu bucurie ingredientelor locale pe care le exploatează cum doar ea ştie. Carnea de porc şi restul restricţiilor impuse de islam fac din bucătăria chinezească, care nu nu are nicio interdicţie, o prezenţă şi mai exotică.

 

Kaya toast este, aşa cum îi spune numele, o tartină unsă cu un gem special produs din lapte de cocos fiert până la evaporare cu zahăr şi ou, ceea ce îi dă o consistenţă asemănătoare cu cea a laptelui condensat. Tartinele cu kaya sunt consumate cu precădere la micul dejun, dar şi în restul zilei.

 

Printre cele mai populare supe chinezeşti din Malaysia se numară Bak Kut Teh, o supă gătită din coaste de porc specifică oraşului Klang, dar şi o supa de raţă cu tăieţei (mee-sua) specifică Pennagului. Alte supe pe bază de tăieţei sunt Hokkien Mee, Hae Mee şi Prawn Mee.

 

Indiferent de diversitatea culturală, Malaysia face ca mâncărurile tradiţionale să fie căutate, discutate, îndrăgite şi savurate! Este ţara unde fiecare bucătărie oferă mereu ceva în plus, unic şi deosebit, practic, o ţară a diversităţii culinare!

 

sursă imagini: junphotostudio.com

Autor: IRINA B.

Publicat in: ianuarie 2013
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement