O fuziune de gusturi

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii

Ce știm despre Afganistan? Mulți dintre noi nu ne gândim prea mult la țara aceasta și nu o luăm prea mult în considerare. Singurele lucruri care ne trec prin gând atunci când o menționăm sunt războiul și terorismul. Toți știm multe despre dezintegrarea care a devastat Afganistanul de atâta vreme. Toți am auzit de războaiele de aici, de atacurile cu bombă sau de vărsările de sânge. Toți am urmărit la știri cum, una după alta, diferite armate, cu propriile lor planuri de pace și lege, au invadat Afganistanul, cum au preluat conducerea și au adus doar pagube, crime și aiureli. Dar știm noi adevărata față a Afganistanului, a oamenilor și a culturii lor? Afganistanul este o țară frumoasă, colorată și captivantă ce găzduiește oameni cu tot soiul de talente și o abundență de culturi și tradiții culinare.

 

Iar cand ma refer la gastronomia afgană, îmi vin în minte cele mai faimoase rețete afgane din lume - Kebaburile Chapli și puii condimentați Tikkas. Multe restaurante din întreaga lume oferă aceste mâncăruri, dar adevăratele bucate afgane pot fi gustate doar după ce au fost gătite de un localnic, folosind condimente exotice importante din cele mai îndepărtate regiuni ale Afganistanului.

 

Eu am avut oportunitatea de a mă delecta și de a gusta astfel de mâncăruri gătite de un prieten de-al meu numit Kabir Khan, care lucra ca dentist în Kabul, înainte ca războaiele să fi început. Fiecare îmbucătură din felul respectiv de mâncare era extraordinar, iar simțurile mele erau invadate de o explozie de arome.

 

Am încercat, de asemenea, multe feluri de mâncare afgane cu prietenii mei; preferatul meu este Kabuli Paulo. Kabuli Paulo este un fel de mâncare făcut din orez. Conține orez brun gătit în bucăți de ceapă prăjite, chimion, stafide și bucăți prăjite de carne de vită dezosată. Atunci când muști din vita suculentă și condimentată împreună cu stafidele, simți aroma delicioasă dulce, dar și puțin acrișoară.

 

Bucătăria este foarte exotică și una pe care un gurmand o va iubi cu siguranță. Sunt foarte multe alte rețete pe care nici nu mi le mai amintesc acum, de exemplu Saji este un miel uns cu un mix de condimente și fript într-un șanț în pământ plin cu cărbuni încinși. Acest grătar improvizat conferă cărnii o aromă afumată și o face incredibil de suculentă și picantă.

 

Afganii au trăit mereu după regulile culturii lor și s-au străduit să mențină tradițiile până în ziua de azi. Iar bucataria afgană este unul dintre exemplele cele mai concrete.

 

 

Autor: Adam Fiaz

sursa foto: arianacuisine.com

 

Publicat in: iulie 2014
Etichete pentru acest articol: delicatese, gastronomie, Kebab, retete culinare
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement