O Istorie Savuroasa - Gastronomia Libaneza

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii
Gastronomia Libaneza, usoara si sanatoasa, se bazeaza pe o traditie veche. Anticii fenicieni, parasind tarmurile marii si stramutandu-se in munti, au fost nevoiti sa se adapteze noilor conditii de viata, ceea ce a influentat categoric si bucataria traditionala. Desigur, exista nenumarate influente europene din perioada cruciadelor, influente otomane, egiptene, si in general ale tuturor civilizatiilor care au trecut in decursul istoriei prin teritoriile ce formeaza azi Libanul modern. Si cum urmasii fenicienilor, buni comercianti, nu se dezmint, au adunat tot ce a fost mai bun la fiecare si in domeniul artei culinare, in mezeï, cum numesc libanezii. Un exemplu graitor este si lipsa consumului carnii de porc, nu teribil de sanatoasa, cum prea bine se cunoaste. Retetele specific Libaneze folosesc carne de vita, de miel sau de pui.
Bucataria libaneza este considerata una din cele mai sanatoase, mai sofisticate si mai rafinate in intrega lume. Constituie combinatia perfecta dintre arta culinara europeana si ingredientele Orientului Mijlociu. Radacinile bucatariei libaneze se trag din arta culinara franceza, araba si, in ultimul timp, thailandeza, japoneza si chineza, ceea ce face sa se ridice la cele mai inalte standarde. Datorita pozitiei geografice, putem spune ca Libanul este rascruce culinara si culturala. De ce? Deoarece se spune ca in aceasta zona a inceput civilizatia umana si tot aici au fost preparate si primele feluri de mancare. In ciuda faptului ca pana nu cu mult timp in urma popularitatea sa nu a atins noi culmi, bucataria libaneza este foarte veche, dateaza din perioadele pre-biblice.
Cum s-a desavasit bucataria libaneza si a capatat propria unicitate, a fost desigur un fenomen de istorie. Din 1516 si pana in 1918, Libanul s-a aflat sub influenta directa turca, lucru care explica foarte multe dintre preparatele lor, dar si moduri de preparare - aici ne referim in mod special la arta de a gati carnea de miel. „Croissantele” si «creme caramel» au intrat in arsenalul artei lor culinare in perioada imediat urmatoare, intre 1918 si 1943, cand Franta a fost cea care si-a pus amprenta politica, militara si culturala. Pornind de la toate aceste influente, Libanul si-a constituit propria bucatarie, aparte si unica prin tehnica si arta prepararii.
Carnea de pui, uleiul de masline, cerealele si usturoiul sunt doar cateva dintre ingredientelele de baza ale acestei bucatarii sanatoase, asa cum vom vedea mai incolo. Sa nu uitam de celebrele lipii libaneze, devenite in ultimii 10-15 ani atat de cunoscute si apreciate in lume. Bucataria libaneza este faimoasa pentru aperitivele sale denumite „mazzah”, dar si pentru folosirea frecventa a fructelor, legumelor si a uleiului de masline pentru prepararea bucatelor. Tabouleh este salata facuta din patrunjel tocat si rosii, iar impreuna cu humusul preparat din seminte de susan si naut au capatat faima internationala pentru toti pasionatii de gastronomie.
Servirea cafelei este un ritual obligatoriu de primire al oricarui musafir, un simbol al ospitalitatii libaneze. Cafeaua se toarna in fata oaspetelui, din ibrice cu coada lunga („rakweh”), in pahare de apa; se fierbe direct cu zahar si trebuie bauta pana la zat („tefl”), altfel gazda va crede ca nu v-a placut. In orice caz, interesant este faptul ca in Liban rareori veti vedea oamenii band alcool in afara mesei. Cam atat cu introducerea; oricum cuvintele nu pot descrie arome. Mult mai bine, haideti sa ne asezam la masa si sa luam cate inghititura din „baba ganouj”, lingura de „tabouleh” si neaparat niste „homos” pe cate un colt de lipie. Am spus lingura? S-ar putea sa nu aveti la indemana asa ceva, pentru ca in mod traditional, libanezii si multe popoare din regiune, folosesc doar mana dreapta si bucata de pita sau pur si simplu frunza de salata verde. In nici un caz insa, sa nu mancati cu mana stanga! Acest obicei este considerat neigienic si nepoliticos.
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: aprilie 2017
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement