Sa aruncam o privire in bucataria franceza

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii

Bucătăria franceză a reprezentat dintotdeauna un reper pentru marii bucătari ai lumii, care au "furat" din micile secrete ale ei pentru a rezulta preparate culinare deosebite.

Nu de puţine ori, bucătăria franceză a fost declarată cea mai completă dintre toate bucătăriile lumii. De ce? Este simplu! De-a lungul timpului, bucătăria franceză a ştiut să-şi împrumute ingrediente şi condimente de peste tot, din toate părţile lumii.

Pot spune că Parisul este capitala tuturor bucătăriilor lumii, unde se găsesc nu mai puţin de 10 mii de restaurante exotice! Această diversitate culinară se reflectă şi pe rafturile supermarket-urilor, unde poţi găsi de la mozarella italiană, brânză feta grecească, cuscus, condimente indiene, taco mexican până la orez şi sosuri chinezeşti.

Bucătăria franceză este cea mai rafinată şi apreciată din Europa şi poate chiar din întreaga lume. Franţa este un paradis culinar, iar arta culinară este un cult, având o tradiţie de câteva secole de rafinament şi excelenţă.

 

Vinurile şi brânzeturile dau notă distinctă bucătăriei franceze, fiind utilizate ca ingrediente sau consumate separat. Franţa se distinge prin gama sa variată de vinuri fine, brânzeturi (nu mai puţin de 365 tipuri diferite de brânză), foie gras, fructe de mare, dar şi specialităţi mai ciudate pentru alţi europeni: melci, picioare de broască, scoici.

Fiecare regiune a ţării are propriul său stil culinar, reţete şi ingrediente specifice. Astfel, dacă în nord-vestul Franţei se folosesc untul, merele şi smântâna, în sud-vest, specialităţile sunt foie gras (pate de ficat de gască), armagnac (rachiu produs în regiunea cu acelaşi nume) şi ciupercile.

Zonele mediteraneene sunt marcate de influenţele culinare italiene, folosindu-se din belşug uleiul de măsline, plantele aromatice şi roşiile. În regiunile din est se simte influenţa germană, iar printre bucatele tradiţionale se numără cârnaţii, slănina, sauerkraut (varză murată) şi berea.

Cu toate că francezii sunt mari consumatori de alimente care conţin multe grăsimi, secretul constă în moderaţie, adică porţii mai mici, deci, mai puţine calorii. De asemenea, ei nu au obiceiul de a ronţăi între mese. Francezii preferă să ia o masă consistentă decât să îşi piardă timpul ronţăind produse fără valoare nutritivă (chipsuri, bomboane, covrigei).

Carnea provine doar din fermele în care animalele sunt crescute în libertate, deoarece nu conţine hormoni şi pesticide. Masa durează chiar şi câteva ore şi cuprinde mai multe feluri de mâncare. Se mănâncă în linişte, fără a pierde timpul cu discuţii, acordându-se o mare importanţă mesei, tocmai pentru că reuneşte întreaga familie.

Franţa nu este considerată degeaba tărâmul delicateselor. Pot să bag mâna în foc că doar Franţa are asemenea deserturi pentru care nu există grade de comparaţie.

Ce mănâncă francezii bun:

Creme brulee (cremă de zahăr ars) este una dintre cele mai cunoscute şi degustate deserturi tradiţionale franţuzeşti. Elegantul desert din lapte, ouă şi zahăr caramelizat nu trebuie ratat în nicio vizită pe care o faci în Franţa.

Mousse au chocolat (spumă de ciocolată) este un alt desert clasic al francezilor, o alegere sigură şi gustoasă pe care o poţi face pentru a-ţi satisface pofta de dulce.

Clafoutisul este unul dintre deserturile tradiţionale de care te poţi lovi la tot pasul în restaurantele franţuzeşti. Este asemănător cu tarta cu fructe, însă clafoutisul este o prăjitură care îmbină aluatul şi fructele într-o delicioasă reţet
ă.

 

Crepes suzette (clătite) reprezintă baza în multe dintre regiunile ţării, iar amestecul de arome şi ingrediente din acestea ademenesc papilele gustative ale oricărui mofturos.

Souffle au chocolat (sufleu de ciocolată) este unul dintre cele mai elegante deserturi cu ciocolată din bucătăria franţuzească, pentru care bucătarii acordă foarte mult timp, la baza lui stând metode de preparare secrete.

Parfaitul de ciocolată este preparat din ciocolată neagră de foarte bună calitate şi frişcă, ceea ce îl face să fie desertul perfect pentru zilele toride de vară, întrucât este foarte răcoritor.

 

 

Autor: Irina B.

Sursa foto: axsoris.com

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Tendințe

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement