Scurta Introducere in Bucataria Libaneza

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii
Bucataria libaneza este apreciata in intreaga lume pentru bogatia gustului, rafinamentul bucatelor si beneficiile pentru sanatate. Intrucat tara se afla la rascruce de drumuri comerciale din Europa spre Asia, bucataria locala a absorbit toate cele bune din meniul regiunilor invecinate. Unul dintre cele mai faimoase feluri de mancare este aperitivul meze. Felurile de mancare principale sunt carnea, pestele, adesea gatite pe carbune. Meniul include carne de porc si vin. Dar supele in bucataria libaneza aproape ca lipsesc. Nicio masa in Liban nu se trece fara paine. Dulciurile orientale - baclavaua cu toate variatiile ei - poate fi pastrata timp de luni de zile fara a-si pierde calitatile.
Cert este ca nautul, in orice maniera ar fi preparat, este intotdeauna varianta vitala pentru cei ce aleg sa renunte la carne. Este bogat in proteine, zinc, acid folic (din complexul B-urilor), magneziu, calciu, fier, fosfor (la un nivel ce se apropie de cel al iaurtului si laptelui), potasiu, sodiu, ofera un aport ridicat de energie si poate ajuta la diminuarea colesterolului din sange.
Tot din bucataria orientala poti incerca si Kafta (frigaruie din carne tocata de vita si berbecut, castraveti murati, rosii, hommos si salata biwaz - ceapa si patrunjel), fattoush (salata cu rosii, castraveti, ceapa, salata verde, ardei gras, varza, lipie prajita, sos de rodii, ulei de masline, suc de lamaie, condimentele casei) si zeitoun (salata de masline cu morcov, ardei iute, nuca maruntita, lamaie, ardei gras si ulei de masline).
Se pare ca intreaga istorie a tarii si-a pus amprenta pe modul de gatire al libanezilor. Diferitele traditii religioase ale acestei tari, precum si clima atipica dau preparatelor de aici un aer cu totul special. Spre deosebire de statele cu care se invecineaza, Libanul se bucura de munti in locul desertului, de ploi si zapezi bogate in schimbul arsitei.
Bucataria arabeasca include aperitive, numite mezze - diferite sortimente de salate preparate din grau, naut, legume si foarte putina carne; tahina (un sos alb si picant), falafel (chiftelute din soia cu susan), ful (fasole traditionala), torshy (muraturi picante), friptura din carne de pui, vita sau miel, dar si diverse preparate din fructe de mare (calamari, creveti). Un adevarat deliciu il constituie dulciurile traditionale (baclava, kunafa, bazbusa, ummu ali); painea aromata, dulciurile delicioase insiropate, fistic si alte delicatese; mansaf, mancare traditionala de miel, sos de iaurt si orez.
E interesant de remarcat cum foarte multe preparate libaneze rezoneaza neasteptat de bine pana si cu bucataria traditionala romaneasca. Buletele de cascaval sau cascavalul pane isi gasesc locul in „mezze”. Supa de linte se prepara la fel si aici, ca si in Liban, doar ca ei mai adauga deasupra putina lamaie si bucati de paine libaneza prajita in ulei de masline. Sarmalele in foi de vita, umplute cu grau concasat sau orez se prepara in acelasi fel.
 
Publicat in: aprilie 2017
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement