Secretele bucatariei libaneze

Home « Tendințe « Bucătăriile Lumii

Bucătăria libaneză este considerată una din cele mai sănătoase, mai sofisticate şi mai rafinate în întrega lume. Constituie combinaţia perfectă dintre arta culinară europeană şi ingredientele Orientului Mijlociu. Rădăcinile bucătăriei libaneze se trag din arta culinară franceză, arabă şi, în ultimul timp, thailandeză, japoneză şi chineză, ceea ce o face să se ridice la cele mai înalte standarde. Datorită poziţiei geografice, putem spune că Libanul este o răscruce culinară şi culturală. De ce? Deoarece se spune că în această zona a început civilizaţia umană şi tot aici au fost preparate şi primele feluri de mâncare. În ciuda faptului că până nu cu mult timp în urmă popularitatea sa nu a atins noi culmi, bucătăria libaneză este foarte veche, datează din perioadele pre-biblice.

 

O masă libaneză tipică

 

În primul rând, trebuie să ştim că bucătăria libaneză include multe ingrediente mediteraneene: fructe, legume, fructe de mare şi fibre. Grăsimea animală nu este agreată de libanezi, însă carnea se mănâncă foarte des, în special cea de pui. De asemenea, se consumă foarte mult usturoi şi ulei de măsline. Nu sunt multe ocaziile în care veţi consumă un deliciu libanez care să nu conţină aceste două ingrediente. De cele mai multe ori, mâncarea este prăjită, coaptă sau rumenită în ulei de măsline. În ceea ce priveşte produsele din lapte, libanezii le folosesc foarte rar, în special când vine vorba de deserturi. Trebuie să ştiţi că mâncarea libaneză nu include foarte multe sosuri, însă sunt utilizate foarte multe condimente şi ierburi aromate. Asemenea multor ţări din Europa, în Liban se consumă pâine la fiecare masă. În Orientul Mijlociu, pâinea este considerată o sursă de hrană esenţială, motiv pentru care i se mai spune şi “esh”, care înseamnă viaţă.

În Liban, prima masă se numeşte “mezze” şi presupune salate, murături, tabouleh, produse de patiserie, fattoush sau alte gustări, la care se adăugă şi pâine de origine arabă numită “khibbiz”. În ceea ce priveşte felul principal de mâncare, acesta este alcătuit, de cele mai multe ori, din fripturi (carne de pui sau peşte) şi orez picant sau pâine. Libanezii au o mâncare naţională cunoscută sub denumirea de “kibbeh”, care este, de fapt, o pastă preparată din carne de miel şi bulgur. În urmă cu ceva timp, prepararea kibbeh-ului se făcea prin zdrobirea cărnii de miel într-un mojar mare, după care se adăugă condimentele şi bulgurul înmuiat în apă.

Scriitorul englez George Lassalle a scris în cartea sa de bucate despre prepararea kibbeh-ului, unde a precizat că este “înfricoşătoare”. Bineînţeles că, odată cu trecerea timpului, prepararea acestui fel de mâncare nu mai este aşa de “înfricoşătoare”. În plus, se poate prepara în mai multe feluri: “kibbeh nayee” (crud), “klibbeh bil-saneeya” (copt) şi “kibbeh rass” (prăjit).

Din punct de vedere al deserturilor, bucătăria libaneză are cu ce să se laude: baklava, maamoul, sfouf şi foarte multe fructe. După încheierea desertului, de cele mai multe ori se serveşte o cafea neagră, în stil turcesc (foarte tare). De asemenea, şi ceaiul se consumă foarte des în Liban. În ultimul timp, este preferat în locul cafelei.

Publicat in: septembrie 2012
Etichete pentru acest articol: bucataria libaneza, ingrediente, Orient Mijlociu
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement