4 retete de dulciuri pentru sarbatori

Home « Tendințe « Delicatese

Printre bunătăţile dulci care vor fi frumos etalate pe masa de Crăciun sau sub brad (pentru Moş Crăciun) nu vor lipsi biscuiţii şi fursecurile ochioase şi viu colorate.

 

Cu ciocolată neagră sau albă, cu nuci, migdale, portocale sau fistic, dulceaţă sau marmeladă, biscuiţii festivi se vor bucura de toată atenţia invitaţilor, iar Moş Crăciun îţi va fi recunoscătoare pentru răsfăţul culinar la care l-ai supus.

Biscuiţi îmbrăcaţi în ciocolată albă

Ingrediente: 350 g făină; 280 g zahăr; 250 g unt moale; 90 g ciocolată albă tocată mărunt; 60 g nuci tocate; 50 g merişoare confiate; 2 ouă; 2 linguriţe praf de copt; 1 linguriţă extract de vanilie

Mod de preparare: Preîncălzeşte cuptorul la 170 de grade C şi pregăteşte două tăvi cu hârtie de copt. Mixează untul, zahărul şi vanilia, adaugă şi ouăle, pe rând, apoi încorporează treptat făina şi praful de copt. Încorporează bucăţelele de ciocolată, merişoarele şi nucile şi amestecă bine, cât să se omogenizeze.

 

Formează 20 de bile mari din acest aluat şi aşază-le în tăvi, iar cu podul palmei aplatizează-le până formezi un disc gros de 1 cm. Bagă tăvile cu biscuiţi la cuptor, timp de 18-20 de minute, timp în care roteşti tăvile între ele. La final, lasă-i să se răcească în tavă timp de 5 minute, apoi scoate-i pe un grătar.

Biscuiţi cu portocale şi scorţişoară

Ingrediente: 350 g făină; 280 g zahăr; 250 g unt moale; 90 g ciocolată albă tocată mărunt; 50 g felii de portocală; 2 ouă; 2 linguriţe praf de copt; 1 linguriţă de scorţişoară

Mod de preparare: Încinge cuptorul la 180 de grade C şi tapetează două tăvi cu hârtie de copt. Bate cu mixerul untul, zahărul şi scorţişoara, apoi încorporează ouăle, făina şi praful de copt. Între timp, adaugă bucăţele de ciocolată, feliile de portocală şi omogenizează bine. Din compoziţia rezultată formează 10-15 bile măricele şi aşază-le în tăvi. Cu podul palmei aplatizează-le până formezi un disc gros de 3-4 cm, apoi coace biscuiţii timp de 20 de minute, până devin uşor crocanţi.

Steluţe de Crăciun

Ingrediente: 400 g făină; 220 g unt; 100 g zahăr pudră; 50 g nuci pisate; 4 gălbenuşuri; 1/2 ceaşcă jeleu de fructe; 1 pachet praf de copt; 1 lingură smântână; 1 pliculeţ zahăr vanilat

Mod de preparare: Preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade C. Cerne făina cu praful de copt, apoi amestecă-le cu untul, smântâna, gălbenuşurile, zahărul, zahărul vanilat, nucile pisate şi 2 linguri de apă rece. Frământă rapid, acoperă cu folie transparentă şi lasă la rece în jur de 15 minute.

 

Din aluat întinde o foaie groasă de 5 mm, din care decupează steluţe sau alte forme mici şi tot atâtea steluţe, decupate la interior. Pune toate steluţele într-o tavă tapetată cu hârtie pergament şi lasă-le să se coacă în cuptorul încins 10-12 minute. La final, scoate-le din tavă, lasă-le să se răcească, după care lipeşte două câte două cu jeleu de fructe.

Fursecuri cu migdale

Ingrediente: 350 g făină; 200 g unt; 150 g migdale măcinate; 120 g zahăr brun; 100 g ciocolată; 1 ou; 1 linguriţă esenţă de migdale; 1 linguriţă bicarbonat de sodiu; zeamă de lămâie; zahăr pudră; bombonele colorate

Mod de preparare: Amestecă untul cu zahărul brun şi cu oul, adaugă esenţa de migdale şi bicarbonatul de sodiu stins cu puţină zeamă de lămâie, apoi ciocolata rasă pe răzătoarea mică şi amestecă bine. După care încorporează migdalele măcinate şi o parte din făină cât să poţi amesteca cu lingura de lemn. Compoziţia rezultată toarn-o pe masa de lucru tapetată cu făină şi frământ-o până adaugi şi restul de făină. La final, trebuie să-ţi iasă un aluat uşor lipicios şi fărâmicios.

Bagă aluatul la frigider cam o oră, după care împarte-l în trei părţi şi începe să întinzi fiecare bucată de aluat în parte cu făină sub şi peste aluat. Întinde foi potrivit de groase şi decupează diverse forme specifice Crăciunului, apoi aşază formele decupate într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi bag-o la cuptorul preîncălzit, la 170 de grade, timp de 10 minute.

Pentru prepararea glazurei, amestecă 3-4 linguri zahăr pudră cu câteva picături de lămâie şi unge fiecare formă cu acest topping, iar la final decorează cu bomboane colorate.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

 

 

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: gastronomie, masa de Craciun, retete culinare, retete dulciuri
Inapoi la categoria «« Tendințe

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement